Znate li šta zapravo znači nekad omiljena dječija brojalica “Ema esesa”?

Foto: Shutterstock
                                         Foto: Shutterstock

 

Objava s Twittera koja otkriva šta zapravo znači dječija brojalica “Ema esasa” koju su mnogi odrastajući na Balkanu pjevali preskačući gumu, postala je hit, a njeno značenje je iznenadilo mnoge.

Omiljena dječija igra preskakanja lastiša/gume bila je obilježena brojalicom koju su mnogi poznavali pod nazivom “Ema esasa”, a jedan korisnik Twittera podijelio je svoje čuđenje nakon što je saznao šta ona zapravo znači.

“Zar da tek u ovim godinama saznam da je ona dječija brzalica ’ema esesa, esesa pipija’ u stvari spelovanje riječi Mississippi? Em Aj Es Es Aj Es Es Aj Pi Pi Aj”, pisalo je u tvitu koji je brzo postao hit na mreži.

U komentarima ispod objave mnogi su izrazili šok zbog novog saznanja te je većina smatrala da je brojalica bila dječija kreacija bez smisla u pozadini.Također, u komentarima su neki istaknuli da postoji teorija da su američki vojnici tokom Drugog svjetskog rata stigavši na ove prostore naučili lokalnu djecu ovu brzalicu.

Vremenom su djeca, ne poznavajući engleski jezik, promijenila tekst brojalice te je tako ostala u onoj verziji koju većina poznaje.

 

klix.ba/ViPromo