Znate li da na samo stotinjak kilometara od Visokog buja jedna od posljednjih prašuma Evrope

Jedna od rijetkih prašuma u Evropi nalazi se u jednom od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u BiH, Nacionalnom parku Sutjeska. Osim prašume, u parku se nalazi i najviši vrh u BiH – Maglić visok 2.386 metara.

Prašuma Perućica zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. U njenom srcu nalazi se predivni vodopad Skakavac, visok više od 70 metara. Vegetacija je toliko gusta da je šuma na nekim dijelovima neprohodna. Zbog toga je posjeta Perućici moguća samo uz prethodnu najavu i u pratnji vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Prašuma je tip vegetacije koji se od svog nastanka razvija bez uticaja čovjeka. To znači da ljudi svojim djelovanjem nisu uticali na procese u ovoj prašumi.

Ovdje se mogu pronaći stabla visoka više od 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo. Većina stabala u Perućici starija je od 300 godina, a smatra se da je sama šuma starija od 20.000 godina.

Tamo već godinama buja bogata vegetacija, a do sad je registrirovano 170 vrsta drveća i grmlja i 1000 vrsta zeljastog bilja od čega su brojne vrste endemske.

Zbog toga je Perućica 1952. proglašena područjem od posebnog naučnog značaja, a od 1954. je i pod zaštitom države kao prirodni rezervat.

Naučnici prašumu Perućicu nazivaju prirodnom laboratorijom.

Svaki Bosanac i Hercegovac bi bar jednom trebao posjetiti ovo prirodno blago naše prelijepe domovine.