Samo u Kolumbiji nalazi se više od 200 vrsta leptira, rekla je Blanca Huertas, viša kustosica zbirke leptira u Prirodoslovnom muzeju u Londonu, koja je bila dio istraživačkog tima.

Istraživači projekta proputovali su Kolumbiju, analizirali više od 350.000 fotografija i proučavali informacije prikupljene od kraja 18. stoljeća, rekli su uposlenici muzeja.

– Kolumbija je zemlja s velikom raznolikošću prirodnih staništa, složenom i heterogenom geografijom i povlaštenim položajem na krajnjem sjeveroistoku Južne Amerike – navodi se u izvještaju.

– Ti su faktori, uz osjetljiv javni poredak u prošlom stoljeću u određenim regijama, do sada ograničavali napredak u istraživanju na tom polju.

U Kolumbiji su oružani sukobi trajali više od pola stoljeća, s time da je neka područja kontrolirala ljevičarska gerila, desničarske paravojne grupe ili trgovci drogom, uz slabu prisutnost vlasti.

Zaštita leptira u Kolumbiji također će pomoći u zaštiti njezinih šuma kao i drugih, manje simpatičnih vrsta, rekao je Huertas.

Prema podacima nacionalnog odjela za planiranje, između 2000. i 2019. Kolumbija je izgubila gotovo 2,8 miliona hektara šume, što je jednako površini Belgije.