ZDK i dalje u liderskoj poziciji po izvozu u BiH

U prvih devet mjeseci 2019. godine učešće Zeničko-dobojskog kantona u ukupnom izvozu Federacije BiH iznosila je 23 posto, a u ukupnom izvozu BiH 15 posto što i dalje ovaj kanton svrstava na lidersku poziciju po kantonima.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 91 posto a najviše je ostvaren u sektorima drvo, papir, namještaj te rude, metali i proizvodi. Zabilježeno je da je izvoz povećan i u sektorima građevinarstva, mašina i alata te hemijske i farmaceutske proizvodnje.

Potencijali ovog kantona na koje bi se i ubuduće trebalo fokusirati su metaloprerađivački i prehrambeni sektor, sektor energetike, drveta, papira i namještaja kao i sektor tekstila, kože, odjeće i obuće, podsjećaju iz Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

“Akcenat bi trebalo staviti na mjere kojima bi se dodatno privukli investitori kako domaći tako i strani, a sve u cilju stvaranja povoljnijih i boljih uslova za poslovanje i privredni ambijent te lakše privređivanje”, kazala je Indira Buza, direktorica Sektora za informatiku, statistiku i javna dokumenta Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

(Belinda Dorić)
zenicainfo.ba