Završena prva faza izgradnje fiskulturne sale u Porječanima kod Visokog

Završena je prva faza izgradnje fiskulturne sale u Područnoj školi “Porječani” kod Visokog, koju je sa 50.000 KM finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada je ove godine osigurala dodatnih 80.000 KM za drugu fazu u okviru koje će biti postavljeni metalna konstrukcija i krov.

Kako je kazao premijer Mirza Ganić prva faza je završena u rekordnom roku, a očekuje da će objekt biti pokriven prije zime.

– Iduće godine ćemo osigurati preostali novac za završne radove i opremanje fiskulturne sale, na radost nastavnika i učenika koji će napokon imati odlične uslove za tjelesni odgoj. Želimo osigurati što bolje uslove za školovanje vrijedne djece ovog kraja, jer su oni naša budućnost. Posebno mi je drago što će ovaj kraj prvi put u historiji imati modernu i kvalitetnu fiskulturnu salu za sticanje znanja i sportsku rekreaciju – rekao je prilikom obilaska radova.

PŠ “Porječani” djeluje u sastavu OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Visoko, zajedno s područnim školama u Radovlju, Orašcu i Zimči. U završnoj fazi je izgradnja nove zgrade centralne škole u Donjem Moštru. Od početka izgradnje, prije sedam godina, iz budžeta ZDK je za novu zgradu škole, u koju će preseliti niži razredi, izdvojeno 660.000 KM.

– Na staroj zgradi OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” početkom godine izvršena je zamjena prozora, a škola je uvrštena u program energijske efikasnosti Svjetske banke tako da je za utopljavanje i rekonstrukciju stare školske zgrade u 2020. godini osigurano 350.000 KM – saopćeno je iz Press služba ZDK.