ZAVIČAJNI MUZEJ VISOKO organizuje izložbu „Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2020. godine Zavičajni muzej Visoko pridružio se ovogodišnjoj manifestaciji s prigodnim muzejskim sadržajem.

Nakon online muzejskih aktivnosti u mjesecu maju ove godine, prema smjernicama Međunarodne zajednice muzeja nastavljaju se aktivnosti obilježavanja „in situ“, u subotu, 14.  Novembra.

Sutra u 12 sati u JU „Zavičajni muzej“ Visoko biće upriličeno otvorenje izložbe  „Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka“. Autorice izložbe su Habiba Efendira-Čehić i Dženana Arnautović.

Riječ je o izložbi fotografija 19. i 20. stoljeća, iz zaostavštine Marice Vojnović i muzejskog fundusa. Realizacijom ove izložbe skrenuta je pažnja na Maricu Vojnović, koja je kao legat ostavila u naslijeđe zaostavštinu čiji predmeti i građa doprinose etnografskim, historijskim, kulturnim i umjetničkim proučavanjima visočkih porodica u periodu s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Izložene fotografije su kataloški obrađene i prezentirane u 185 kataloških jedinica. Zahvaljujući saradnji s institucijama i pojedincima, na čijem se učešću srdačno zahvaljujemo naročito kazivačima, uspješno je identifikovan određeni broj portretisanih lica i porodica na fotografijama.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja manifestacije Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja jeste „Muzeji za ravnopravnost, raznolikost i uključivanje“. Slijedeći smjernice Međunarodne zajednice muzeja / ICOM-a, Zavičajni muzej – Visoko je u skladu sa svojim mogućnostima u svoja kulturna dešavanja uključio određenu grupu ljudi kao primarnog posjetitelja: stariju populaciju, slabovidne i slijepe. U tu svrhu ostvarena je saradnja sa Udruženjem slijepih Visokog, na čijem je čelu gospodin Elmedin Jusić i saradnja s muzejskom edukatoricom gospođom Lejlom Agić, muzejskim pedagogom iz Muzeja grada Zenice.

Budući da se populacija sa oštećenim ili smanjenim vidomoslanja jedino na čulo mirisa, sluha i dodira, Zavičajni muzej – Visoko po prvi puta do sada napravio je korak ka njihovoj inkluziji u muzej, posmatrajući ih kao ravnopravne posjetioce.

S tim ciljem realizirane su dvije nove aktivnosti:

–          snimanje audio zapisa za slijepa lica, i

–          štampanje Taktilnog priloga s prilagođenim legendama za slijepe i slabovidne.

Audio zapis je obuhvatio tonsko snimanjeteksta kataloga izložbe. Pisani tekst je prije snimanja prilagođen slušaocima u saradnji s gospodinom Jusićem, bez čijih uputa, korekcija i pomoći ne bi bilo kvalitetno urađeno, niti bez čitanja spikera RTV Visoko čiji glas postaje narativni vodič kroz izložbu.

Taktilni prilog je posebno štampani materijal na kojem su odabrane fotografije jednostavnog sadržaja za slijepa i slabovidna lica. Fotografije u prilogu će se slikovno i reljefno štampati s prilagođenim opisom, jer informacije i detalji koji su uobičajeno vizualno važni u poslu i komunikaciji, osobama s oštećenim vidom predstavljaju suvišne informacije, nerazumijevanje i zamor.