Zavičajni muzej Visoko: Obilježavanje Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2020

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2020

Uslijed pandemije virusa COVID-19 institucije kulture su zatvorene za posjetioce. Uz preporuke ICOM-a da se realizacija planiranih aktivnosti odgodi za mjesec novembar tekuće godine, novi datum održavanja Medjunarodnog dana i Evropske noći muzeja u Bosni i Hercegovini je – subota 14. novembar 2020. godine.  

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2020. godine „Zavičajni  muzej“ Visoko planirao je sljedeće aktivnosti: postavka izložbe iz muzejskog fundusa i dvije radionice za djecu:

     I.            Izložba

            Marica Vojnović, Visočanka, (1892–1982) – zaostavština predmeta i fotografija s kraja 19. i početka 20. stoljeća

  II.            Radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta

Muzička radionica I – Edukativna muzička igra za mlađi školski uzrast djece pod nazivom Nota i instrument, u kojoj će se putem taktilnog i slušnog istraživanja                uspostaviti odnos učesnika prema muzičkoj umjetnosti u neformalnom ambijentu.

 Likovna radionica II – Šešir za mladu damu obuhvata zabavnu kreativnu igraonicu za djecu u kojoj će se izrađivati šeširi karakteristični za modu s početka 20. stoljeća: muški cilindri i damski šeširi.

„Zavičajni muzej“ Visoko predstaviće online izložbu Marica Vojnović, Visočanka, (1892–1982) – zaostavština predmeta i fotografija s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Digitalna izložba obuhvata prikaz jednog dijela fundusa zaostavštine Marice Vojnović – stare fotografije s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložba će biti otvorena u subotu, 16. maja u 18:00 sati na web stranici „Zavičajnog muzeja“ Visoko koju možete pratiti putem linkova:

www.zavicajnimuzej.com

www.facebook.com/ZavicajnimuzejVisoko