ZANIMLJIV DETALJ: Znate li zašto ne osjetite ubod komarca?

Kada vas dio tijela počne svrbiti shvatite da ste bili meta komarcima. Međutim, rijetko kad ćete osjetiti trenutak samog uboda.

Ljekar Sermed Mezher iz Londona otkrio je razlog zbog kojeg ne osjetimo kada nas komarac ubode. Naime, kako je pojasnio razlog je što slina komaraca ima slična svojstva kao anestetik.

“Ubodom insekta počinje ubrizgavanje lokalnog anestetika u kožu, tako da ga nećete osjetiti. U kožu ulazi šest igala, od čega jedna probija kožu, a druga otkriva i pije krv iz krvnih žila”, rekao je.

Mezher navodi da mogu proći minute ili sati dok ne osjetimo ubod komarca.

“Ubod komarca je toliko učinkovit da će komarac nestati dok mi shvatimo što se dogodilo. Ubadaju nas samo ženke komaraca jer trebaju dodatnu hranu da bi mogle hraniti svoje mlade. Komarci su evoluirali tako da imaju odličnu sposobnost pronalaska krvnih žila i sisanja krvi bez nanošenja značajne štete ili nelagode”, dodaje.

Koliko god se trudili izbjeći komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se doslovno zalijepe. Put do “žrtve” nije komplikovan, a ženke komaraca slijede oblake bogate ugljikovim dioksidom, plinom koji izdišemo. Prema riječima stručnjaka komarci biraju koga će ugristi i na temelju vrste i količine znoja koji proizvodimo.

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja osjetila kako bi odlučile žele li nekoga ugristi ili ne. Ugljikodioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu osjetiti i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka, prenosi Klix.