Zadrani impresionirani tunelima Ravne i Bosanskom piramidom Sunca

Uvijek je interesantno sresti goste koji u Visoko i Bosansku dolinu piramida dođu iz sredina koje su godinama turistički centri, pa je tako moguće razmijeniti i iskustva, ali i saznati kako gledaju na projekat istraživanja u Visokom, te koliko projekat prati razvoj turističke infrastrukture. Protekli vikend na Bosanskoj piramidi Sunca smo sreli Ines i Marina, kojima je ovo bio prvi dolazak u Bosansku dolinu piramida, a u Visoko su stigli iz Zadra.

– „Od samog početka pratimo istraživanja, a toliko godina nam je trebalo da se odlučimo za dolazak i moramo vam priznati da se nimalo nismo pokajali. Bili smo u tunelima, sve je nevjerovatno, sve je tako posloženo, previše je indikacija, a ja baš vjerujem da ovo jeste piramida. Dugo smo planirali odlazak na Machu Picchu i onda smo shvatili da imamo piramide u komšiluku, piramide u Bosni koje još nismo obišli, a razmišljamo o Machu Picchu, i tako smo se odlučili za ovaj posjet.“ – ispričali su nam Ines i Marin.

Nakon obilaska tunela Ravne posjetili su Piramidu Sunca i nisu krili oduševljenje viđenim.

– „Više nego smo zadovoljni. Prava šteta je što se ne dopušta rad na svim lokacijama, što postoje određene zabrane i danas, ali kada se uđe u piramidu, kada se sve razotkrije, dokaže, mijenja se kompletna historija koju poznajemo i mislim da je u tome i najveći problem za današnju nauku. Dokaza je i previše, a i sam mogu navesti primjer iz jedne emisije koju sam gledao i u kojoj je prikazan jedan stećak koji se nalazio u kasarni ovdje u Bosni i Hercegovini. Bio je godinama na jednom mjestu, težak 32 tone, i takva sila, JNA koja je bila treća vojna sila u Europi, nije imala mašinu ni način da ga pomjeri. To je zapanjujuće i zadivljujuće i to sam malo uporedio s ovim kamenim blokovima na piramidi, a mislim da se u tome nalaze i brojni odgovori o nekadašnjim civilizacijama koje su gradile sve ovo. Oduševljeni smo, nimalo nismo požalili što smo došli, a došli smo namjenski, upravo zbog Bosanske doline piramide, te smo usput obišli i Sarajevo.“ – kazali su nam Ines i Marin.