Zabrinjavajući podaci o mesu koje se iz Evropske unije uvozi u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU-a u narednom periodu zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama članicama Unije.

Šarović je u Sarajevu nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da pitanje uvoza mesa iz Evropske unije u BiH zaslužuje posebnu pažnju, jer Bosna i Hercegovina uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz.

– „Mi nastojimo da izvozimo meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo da u narednom periodu poduzmemo određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje.“ – naglasio je Dedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić naveo je da u prvi plan treba staviti domaće proizvođače jer je nedopustivo da oni imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu da prodaju a da, pri tom, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije.

Na sastanku je dogovoreno da će se trojica ministara ubuduće češće sastajati i donositi konkretne mjere od kojih će imati koristi poljoprivrednici i svi ostali građani BiH.