ZA SVAKU POHVALU: Uređenje obale potoka u parku „Ravne 2“

Jedan od posljednjih projekata na unaprjeđenju izgleda i sadržaja u ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’, prije uvođenja restriktivnih mjera povodom korone virusa, bio je uređenje dijela obale potoka ispred nedovršene instalacije ‘Vremeplov’.

U prošlosti su bujice prilikom većih kiša i otapanja snijega nosile dio po dio zemljane obale na ovoj lokaciji, čineći štetu u parku.

Izgradnjom instalacije ‘Vremeplov’ u centralnom dijelu parka, nametnulo se kao imperativ i uređenje korita potoka ispred ove instalacije.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ nije mogla dozvoliti da voda u svom naletu ugrozi novu betonsku ploču. Potok je izmješten nekoliko metara dalje od terasa ‘Vremeplova’, te je posađena trava na novom zemljanom nasipu.

Radnici Fondacije su prilikom čišćenja tunela Ravne, Ravne 3, Ravne 4 i Ljekovitih tunela prikupili tone oblutaka, te ih prenijeli ih u ovaj dio parka. Tokom marta su postavljeni armirani zidovi s licem od oblutaka.

Kao dodatna atrakcija napravljeno je pet manjih kaskada na ovoj 30-metarskoj sekciji. One će omogućiti usporavanje vode kod jakih bujica, a osim toga, mali vodopadi će se uvijek moći čuti kao vodeni žubor.

Plan Fondacije je da u narednim godinama obale svih potoka u parku dobiju ovakav izgled, te da korito bude ispunjeno sitnim kamenčićima, tako da će odrasli posjetioci moći gaziti i naći osvježenje u potoku tokom vrućih ljetnih mjeseci.

Čestitamo vrijednoj Fondaciji na neumornom unaprjeđenju turističkih potencijala Visokog i BiH.