Za širenje turističke ponude u Visokom odobrena značajna sredstva

U kabinetu gradonačelnika Mirze Ganića danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene opštine Visoko, Zavičajnog muzeja Visoko, Galerije „Likum 76“ i Fondacije „Osman ef. Redžović“, a u pitanju su javni pozivi koji se odnose na sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma u gradu Visoko.

– Ovo je nastavak podrške institucijama kulture, ali i vjerskim zajednicama u našem gradu, kroz čije djelovanje podižemo i kvalitet turističke ponude našeg grada. Ono što je najbitnije jeste da se okupljamo, sarađujemo, razgovaramo, ali se i podržavamo, i samim time dolazimo i do pozitivnih priča i rezultata. Realizacijom projekata za koje su danas potpisani ugovori mi nastavljamo sa širenjem turističke ponude Visokog – kazao je gradonačelnik Ganić.

Hram svetog Prokopija se nalazi u fazi obnove, a današnjim ugovorom su predviđena i određena sredstva za restauraciju i uređenje impresivne zbirke ikona koja se nalazi u ovom hramu.

– Dolaskom na čelo Visokog učinile ste jako mnogo za našu vjersku zajednicu i ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi i Vama kao gradonačelniku na podršci koju imamo. Ovim sredstvima ćemo riješiti neke stvari koje smo započeli, a ovom prilikom bih uputio i molbu da urgirate i kod federalnih institucija da nas podrže i podrže obnovu našeg hrama. – kazao je protojerej Miljan Rađenović.

Zavičajni muzej Visoko realizacijom projekta koji se odvija u nekoliko faza, dobit će stalnu postavku.

– Godinama imamo problem stalne postavke, a ovo je prvi put da imamo razumijevanje i da konačno idemo u realizaciju ovog značajnog projekta. – kazala je Đenana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja, te se zahvalila gradonačelniku i Gradskoj upravi na podršci koju imaju.

Pomenutim javnim pozivom dodijeljena su sredstva u iznosu od 76.000 KM Zavičajnom muzeju za stalnu postavku, odnosno projekat uređenja enterijera, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Visoko 15.000 KM za konzervaciju, restauraciju i uređenje enterijera Hrama svetog Prokopija, Galeriji „Likum 76“ 2.400 KM za nabavku inventara za postavku izložbi, te Fondaciji „Osman ef. Redžović“ 1.600 KM za iluminaciju vitrina za izložbenu postavku.

 

Gradska uprava Visoko