Za poslovne zone u ZDK 1,2 miliona KM

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je nedavno javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ZDK-a.

Nova radna mjesta

Na dva programa mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave u tom kantonu koje realiziraju projekte pripreme i izgradnje poslovnih zona, za Program I – subvencioniranje troškova izrade projektne dokumentacije i Program II – opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom unutar poslovne zone, s tim da mogu kandidovati samo jednu poslovnu zonu.

Maksimalan iznos poticaja je 160.000 KM, od čega je za projektovanje predviđeno 10.000 KM, a opremanje poslovne zone do 150.000 KM. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana.

Kako su nam kazali iz resornog ministarstva, od javnog poziva se očekuje, prije svega, razvoj lokalnih zajednica, kroz finansiranje izgradnje poslovno-poduzetničkih zona, što omogućuje otvaranje novih gospodarskih subjekata, te upošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, poticanje izvozne konkurentnosti i privlačenje stranih investicija.

Troškove organizacije i izgradnje poslovnih zona Zeničko-dobojski kanton finansira iz prihoda od koncesionih naknada za istraživanje i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina, koje se dijele između općina/Grada i Kantona u omjeru 70:30 posto.

Ministarstvo za privredu ZDK-a je za tu namjenu ove godine planiralo 1,2 miliona KM, što je najveći iznos do sada. Od 2009. do 2017. godine u poslovne zone uložena su tri miliona KM.

Opremanje

U 2018. Ministarstvo za privredu ZDK-a, kako su nam kazali, dodijelilo je finansijska sredstava za izgradnju i opremanje poslovnih zona za devet općina/gradova u ukupnom iznosu od 830.000 KM, dobivenih od koncesija.

Između ostalog, radovi su vršeni u poslovnim zonama Ekonomija – Batvice, Zavidovići, Ozrakovići – Visoko, Žabljak – Usora, Liješnica – Maglaj, Polja – Žepče, Glinište – Tešanj, Matuzići – Doboj-Jug, Zenica 1, Danac – Olovo.

M. DAJIĆ