WHO: Svi kontakti zaraženih osoba se moraju testirati bez obzira imaju li simptome ili ne

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirsom trebaju testirati bez obzira na to da li pokazuju simptome ili ne.

Barrons piše da je ova preporuka stručnjaka WHO-a uslijedila na konferenciji za medije na kojoj je najviše govora bilo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SAD-u gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji ne pokazuju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria von Kerkhove nije komentarisala stanje u SAD-u, ali je kazala da UN-ova agencija preporučje da se, ako je moguće, “svi kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, ali to je isti slučaj i s onim osobama koje uopće ne pokazuju simptome”, navela je.

Kerkhove je naglasila i važnost testova koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva zaraze i njihovu izolaciju i traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno objavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na uplitanje Bijele kuće u tu odluku.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u ovoj državi.

Američki epidemiolog Anthony Fauci je izrazio zabrinutost zbog toga što će nove preporuke CDC-a “ljudima dati pogrešnu pretpostavku da asimptomatsko širenje zaraze ne treba biti razlog za veliku brigu, a zapravo jeste”.

Prije takvih odluka, CDC je naglašavao da su između 40 i 50 posto osoba asimptomatski slučajevi i da je zbog toga važno testirati kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Podaci govore da je u SAD-u više od 5,8 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i blizu 180.000 preminulih.