WHO objavio šest kriterija za ublažavanje mjera protiv koronavirusa

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus obratio se medijima s novim informacijama o koronavirusu.

“Iza nekih je država i zajednica nekoliko tjedana socijalnih i ekonomskih ograničenja. Neke zemlje razmišljaju kada mogu ukinuti ta ograničenja; drugi razmišljaju hoće li ih i kada uvesti. U oba slučaja ove se odluke moraju prije svega temeljiti na zaštiti ljudskog zdravlja i vođene onim što znamo o virusu i kako se on ponaša”, poručio je šef WHO-a.

Dodao je da je od početka “intenzivni fokus” WHO-a na ovom pitanju. Naglasio je da je ovo novi virus i prva padmemija izazvana koroavirusom.

“Svi stalno učimo i prilagođavamo svoju strategiju, temeljenu na najnovijim dostupnim dokazima. Možemo reći samo ono što znamo, a možemo djelovati samo na ono što znamo. Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga zaustaviti i kako ga liječiti. Znamo da se COVID-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – 10 puta smrtonosnije od pandemije gripe 2009. godine. Znamo da se virus može lakše širiti u prenapučenim sredinama poput staračkih domova”, rekao je Ghebreyesus.

Kazao je da se u nekim zemljama broj slučajeva udvostručuje svakih tri do četiri dana , te da krivulja koronavirusa ide gore mnogo brže nego što je to slučaj kod njenog spuštanja.

Šef WHO je, vezano uz namjere mnogih zemalja koje razmišljaju o ublažavanju mjera, iznio šest kriterija za to.

Prvo, taj se prijenos virusa kontrolira;

Drugo, da postoje kapaciteti zdravstvenog sustava za otkrivanje, ispitivanje, izoliranje i liječenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta;

Treće, da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uvjetima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova;

Četvrto, da su preventivne mjere na snazi na radnim mjestima, u školama i drugim mjestima u kojima je najvažnije da ljudi odlaze;

Peto, da se uvezenim rizicima može upravljati;

I šesto, da su zajednice potpuno informirane, angažirane i osnažene za prilagodbu “novoj normi”.