Vrijedne Turkinje Elif, Beyza i Nurten volontiraju u Bosanskoj dolini piramida

Beyza, Elif i Nurten u Visoko su ove godine doputovale posredstvom Evropskog volonterskog servisa, a saradnjom Udruženja „Mladi volonteri“ i Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, postale su dio ovogodišnje volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida.

– „Ja sam Elif i iz Istanbula sam. Studentica sam menadžmenta, a ovamo sam došla preko Evropskog volonterskog servisa koji ima projekte u brojnim zemljama Evrope. Prijavila sam se za dolazak u Bosnu i Hercegovinu, odabrana sam za dolazak i u startu nisam mnogo toga znala o arheologiji i istraživanjima ovdje. Međutim, tokom ovih par dana boravka sve se promijenilo i nas tri koje smo zajedno došle, počele smo da uživamo u svemu ovome. Moja prijateljica Beyza dolazi iz Erzuruma, ima 20 godina, studentica je medicine, a interesantno je da je ovo njen prvi izlazak iz Turske, odnosno da je ovo prvi put da je izvan svoje domovine i u nekoj drugoj zemlji.“ – pričaju nam mlade Turkinje, Elif, Beyza i Nurten.

Osim projekta u koji su uključene kao volonterke, kažu da im se jako dopada i samo Visoko, kao i cijela BiH, o kojoj su mnogo toga znale.

– „Visoko je mali, divni gradić, koji nam se jako dopada, jer za razliku od Istanbula, koji je ogroman i nekako užurban, ovdje imate potrebni mir. Za Bosnu i Hercegovinu smo i ranije čule, to je naša prijateljska, bratska zemlja, koja je u prošlosti prošla kroz mnogo boli koju zajedno dijelimo i BiH je za nas posebna zemlja. Jako fino se osjećamo, svakako i iz razloga jer nam je sličan mentalitet i dijelimo jedan dio historije. Kada smo se prijavile za dolazak ovamo bile smo zbunjene jer ranije nismo znale da postoje piramide u vašoj zemlji. Porodica i prijatelji kojima smo rekli gdje i zbog čega idemo, nisu baš vjerovali, te mislimo da je potrebno još bolje promovisati ovaj projekat i pokazati ga svijetu. Nakon par dana boravka ovdje Visoko nam je postalo drugi dom, a piramide su jako interesantne ali i još uvijek misteriozne za nas.“ – ispričale su nam Elif, Beyza i Nurten.