VRHUNSKA PJEŠAČKA STAZA ‘PIRAMIDA’ spremna za doba nakon korone

Nakon tromjesečnih radova u periodu januar-mart 2020. Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ završila je s kreiranjem vrhunske pješačke staze pod nazivom ‘Piramida’.

Start i finiš staze je u parku ‘Ravne 2’. Staza je izvanredno opremljena i po visokim standardima. Kretanje je čitavom dužinom van asfaltiranih puteva i naselja, i gotovo isključivo u crnogoričnoj šumi. Markiranje je dvostruko: s ‘plavim okom’ (kombinacija unutrašnjeg bijelog i vanjskog plavog kruga) i s crnim strelicama ispod. Između drveća postavljene su suhe grane kao međa za stazu. Sve suhe grane, žbunovi, paprat, nisko rastinje, lišće i smeće su uklonjeni sa staze.

Važna odlika je da je staza kružna, s odmorištima i skloništem u slučaju nevremena.

Korištenje staze je besplatno i ona je poklon Fondacije svim budućim korisnicima.

I ne samo to. Fondacija pokreće novu facebook grupu pod nazivom ‘Bosnian Pyramid Trail’ odnosno ‘Pješačka staza Piramida’ na kojoj će korisnici moći postavljati fotografije koje naprave tokom korištenja staze. Oni će imati poseban ‘Imunitetski izazov’ da prođu kroz stazu i posjete tunele Ravne i nakon toga će se kvalificirati da dobiju besplatno jednu od knjiga dr. Semira Osmanagića (vrijednost 20 KM). Ovaj izazov starta kada se ukinu restriktivne mjere uvedene povodom korona virusa i akda se tuneli ravne i park ‘Ravne 2’ otvore za posjete gostiju.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE PJEŠAČKE STAZE ‘PIRAMIDA’

Dužina: 5,5 km

Trajanje: 90-150 minuta

Upotreba: Kružna staza kroz šumu samo za pješake (bez motora, bicikla, jahanja, skijanja, vozila)

Beneficije: kretanje kroz crnogoričnu šumu, jačanje imuniteta, pogled na Bosansku piramidu Sunca

Težina: umjereno lagana

Izazovi: stepenice, dužina staze

Uspon: 178 m

Najviša tačka: 626 m iznad površine mora

Najniža tačka: 454 m iznad površine mora

Opremljenost staze: jako dobra (info punkt, toaleti, parking, sklonište od nevremena, dobro markiranje, osvježenje na početku/kraju, voda)

Start i finiš: park ‘Ravne 2’

Korištenje: tokom čitave godine

Stazu pripremila i održava: Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’