Vojvodina u Visokom

Prvo otvaranje granica prema susjednim zemljama donijelo je i tračak nade u nadolazeću turističku sezonu u Visokom. Naime, zaljubljenici u projekat bosanskih piramida i u rad dr. Osmanagića i njegovog tima, nisu dugo čekali da bi se spakovali i krenuli u BiH. Tome svjedoče gosti iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji su se mogli sresti ovaj vikend na Ravnama.

U nedjeljnoj šetnji parkom Ravne 2 sreli smo i mladi bračni par iz Srbije. Livia i Maksim su došli iz Sombora kako bi podržali projekat.

“Bila sam ovdje prije 10 godina, na samom početku volonterskog projekta MRAV, sa svojim prijateljima i rodbinom. To nam je bilo jedno od najljepših iskustava u životu koje nikada ne zaboravljamo. Nažalost, od tada, život i posao nisu nam dozvoljavali povratak, ali sada smo našli vrijeme i ponovo smo tu. Ovaj put sa svojim mužem planiram ostati dvije sedmice. Iznajmili smo lokalni apartman u gradu, kojim smo zadovoljni, a sada obilazimo nove i stare lokacije na kojima Fondacija radi istraživanja. Veoma smo sretni ali i iznenađeni količinom posla koji je obavljen. U potpunosti podržavamo ovaj projekat i vrlo bismo rado voljeli pomoći na bilo koji volonterski način. Inače, ima nas dosta u Vojvodini koji znamo za Bosansku dolinu piramida, redovno pratimo vijesti i dosta ljudi želi doći u posjetu čim prije.”

Naglasili su i gostoprimljivost vodiča i drugih uposlenika Fondacije te kako su sigurni da će dolaskom ljeta i otvaranjem granica Visoko ponovo postati turistički centar regije. Nadamo se da su u pravu, a našim prijateljima iz Srbije želimo dobrodošlicu i pun park ljubavi.