VODA JE ELIKSIR ŽIVOTA: Da li je pijemo na ispravan način

Voda je eliksir života i odgovorna je za praktično svaku funkciju u organizmu, ali mnogi tu činjenicu olako shvataju.

Ljudsko tijelo prema procjenama sadrži 37 triliona ćelija kojima je voda neophodna za metaboličku aktivnost, snažan imunitet, gubljenje viška kilograma. Također pomaže u održavanju idealne tjelesne temperature, ispire toksine i otpadne tvari, pomaže u probavnom procesu…

Kada je riječ o idealnoj količini unosa vode, magični broj ne postoji te to zavisi od osobe do osobe., ovisno o starosnoj dobi, visini, težini, aktivnosti, klimatskih i geografskih uvjeta i ishrane. U prosjeku odrasla zdrava osoba treba dnevno popiti 2,5 do 3 litra vode. Osoba koja je izuzetno aktivna te se mnogo znoji, kao i osoba koja živi u vlažnoj klimi, treba popiti više vode od pomenute količine.

Hidratacija se ne odnosi samo na količinu unesene vode nego i na količinu vode koja zaista dolazi do ćelija. To se zove celularna hidratacija. Mnogi od nas piju dovoljno vode, ali su ipak dehidrirani na ćelijskom nivou. Vodu ne treba brzo piti, nego polako kako bi svaki gutljaj imao efekta na ćelije prije nego bude izbačen iz sistema.

Stručnjaci tvrde da topla voda iscjeljuje, a hladna krijepi tijelo i sagorijeva kalorije.

Za poboljšanje celularne hidratacije postoji efikasan napitak. Pravi se uz pomoć litra vode, jednog iscjeđenog limuna i jedne supene kašike soli. To treba pomiješati i popiti ujutro. Napitak je osvježavajući, čisti organizam i hidrira ga na celularnom nivou.

Međutim, pogrešno je i piti pretjerane količine vode, jer prekomjerna hidratacija baš kao i dehidracija može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Prevelik unos vode može biti toksičan te dovesti do razrjeđivanja tjelesnih tekućina i elektrolita toliko da nivoi natrija i kalija postanu toliko niski da dovedu život u opasnost. Također, rezultat je prekomjerni rad bubrega, povećanje krvnog pritiska i razblaživanje želučane kiseline što ometa varenje.