Vlast u našem gradu ne shvata razliku između inicijative i poštivanja Ustava i zakona

Poprilično je otužno da nekome ko se profesionalno bavi politikom trebaš objašnjavati razliku između inicijative i poštivanja Ustava i zakona države u kojoj živiš.

Pa, da na slikovit način objasnim razliku između inicijative i poštivanje zakona. Ma kakav on nakaradan bio on je važeći i on bi se morao poštovati, jel.

INICIJATIVA

“Jarane, večeras imamo sijelo u planinarskom domu pa jesi li ti voljan da sjedneš sa rajom, biće puna sofra svega …”!

– Prvo da ti se zahvalim na pozivu, ali kad sam čuo ko će sve biti na tom sijelu, ne bih sa tom ekipom sjedio da mi iznesu dvogrbu devu pečenu, škaf kavijara i hektolitar chivasa, a tebi još jednom hvala na pozivu.

Znači, ovo je inicijativa koju sam odbio i time ne snosim ama baš nikakve zakonske posljedice osim poprijekih pogleda pojedinih zvizgonja iz Europejske unije, to je sve.

POŠTIVANJE ZAKONA

– Dobio sam plavu kovertu u čijem sadržaju stoji dan, sat i minuta kada moram doći pred istražnog inspektora ili sudiju, nebitno. Ako ne dođem na vrijeme pred pomenute organe u određeno vrijeme, zakonski se za mnom raspisuje potjernica i tu nema ništa sporno, ja sam kriv i shodno krivici moram prihvatiti sankcije koje me neizostavno slijede.

Što ovo govorim? iz vrlo jednostavnog razloga. Izjednačavati prihvatanje inicijative sa provođenjem Dejtonskog sporazuma (a samim tim i Ustava i zakona Bosne i Hercegovine) je pucanj u inteligenciju prosječno politički pismene osobe, jer i polupismenom insanu je jasno da je inicijativa dobrovoljno prihvatanje bilo kakvog prijedloga koji u slučaju odbijanja ne snosi nikakve zakonske konsekvence, za razliku od nepoštivanja Ustava i zakona pa onaj ko ga ne provodi u svakoj državi bi bio iza rešetaka.

Prvo bi ga proglasili političkim idiotom u slučaju da se ne slaže s tim da jedan Dodik bude u Predsjedništvu, iako je on tu potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom, što mu niko ne može osporiti.

Da, može neko podnijeti inicijativu da se Dodik zamoli da napusti mjesto u Predsjedništvu, na šta bi se pomenuti slatko nasmijao, s razlogom.

Ono što najviše zabrinjava je to da osobe koje su vlast u našem gradu ne shvataju razliku između inicijative i poštivanja Ustava i zakona, što je u najmanju ruku veoma zabrinjavajuće!

M.F.

fb-share-icon0