Vlada ZDK za turističku infrastrukturu izdvojila dodatnih 541.905 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svom današnjem zasjedanju Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po ponovnom javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture, za što će biti odobreno 541.905 KM.

Kako je napomenuo ministar za privredu Zlatko Jelić, sredstva su namijenjena za općine, gradove, udruženja te gospodarske subjekte.

– Ovo je ponovljeni javni poziv. Pravo na dodjelu ovih sredstava ostvarile su dvije općine – Maglaj i Kakanj, jedno udruženje te 20 gospodarskih subjekata. Maglaj i Kakanj ostvarili su poticaj za turističku infrastrukturu. Usvajanjem današnje, i odluke iz mjeseca travnja, ukupna sredstva za ovu namjenu su 1.047.000 KM. Ovo su značajna sredstva i dolaze u vrijeme globalne krize, a na ovaj način Vlada ZDK i resorno ministarstvo gospodarstva pomaže općinama, gradovima, udruženjima i gospodarskim subjektima da realiziraju svoje projekte iz oblasti turizma – podvukao je Jelić.

Napomenuo je kako je ove godine donesen i Zakon o turizmu ZDK, kao i odluka o osnivanju Turističke zajednice ZDK te da će uskoro biti “imenovana i upravljačka tijela TZZDK”, čime se stvaraju “preduvjeti za što bolju i kvalitetniju realizaciju projekata u oblasti turizma”.

Jelić najavljuje kako će u ponedjeljak, 7. novembra, biti raspisan i javni poziv za refundaciju troškova za nabavku opreme za gospodarske subjekte, koji su “u pravnom statusu d.o.o.”, a maksimalan iznos za ostvarenje tog poticaja iznosit će 20.000 KM, odnosno do 35 posto vrijednosti nabavljenog stalnog sredstva za rad.

Usvojena je i Odluka o raspodjeli sredstava iz transfera za takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola.

– Radi se o nagradama za nastavnike, koji su sa učenicima ostvarili određene rezultate na takmičenjima. Te su nagrade regulisane i kolektivnim ugovorima za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ukupan iznos za nagrade je oko 56.000 KM, za više od 130 nastavnika osnovnih i srednjih škola u ZDK-u. Nagrade se kreću od 100 do 700 KM, a što zavisi od uspjeha i nivoa takmičenja – kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Usvojene su i odluke o poticaju za držanje koka nosilja, u ukupnom iznosu od 60.550 KM te za “nerealizovane zahtjeve iz prethodnog perioda i pomoć u posebnim oklnostima” u iznosu od 9.910 KM.

Fena