VLADA ZDK potpisala 53 ugovora za Program samozapošljavanja ‘Prvi biznis’

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 53 ugovora o dodjeli poticaja samozapošljavanju po programu “Prvi biznis”, s korisnicima koji su za ovu budžetsku godinu ostvarili pravo na tu vrstu poticaja.

Premijerka Amra Mehmedić, koja je čestitala korisnicima  progama, istakla je da su za “aktivne mjere zapošljavanja boračke populacije planirali 1.000.000 KM”, ali da su, kako bi ispunili sve zahtjeve, osigurali dodatnih 100.000 KM.

– Posebno sam sretna da ovde vidim mlade ljude, da  vidim  dame i da imamo i žensko poduzetništvo, što je jako važno da pravimo  balans – kazala je Mehmedić, koja je korisnike ovog programa podsjetila da, od naredne godine, mogu aplicirati i za Program Biznis Plus, za nastavak realizacije njihovih poslovnih ideja.

Resorni ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica zahvalio je Vladi ZDK što su imali razumjevanje te osigurali dodatan novac, a istakao je i kako su poticaj dobili svi korisnici koji su aplicirali na javni poziv te koji su ispunili uslove.

– Ove godine, kao ministar, opredjelio sam se da ovaj poticaj povećamo sa dosadašnjih 8.000   do 10.000 KM. S tim da sam napravio još jedan izuzetak, tako da će svi oni koji su ispunili uslove dobiti po 10.000 KM- bez obzira na obrt ili d.o.o, zavisi šta su registrivali- kazao je ministar Sirovica.

On je podvukao kako su ove godine  prvi put poticaj dobila i djeca demobilisanih boraca, ukupno njih devet od ukupno 53 aplikanta, a koji “poticaj mogu ostvariti samo po posebnom odobrenju ministra”.

– Naš je cilj da pomognemo branioce i članove njihovih porodica, da postanu uspješnu privrednici te tako osiguraju egzistenciju sebi i svojoj porodici – kazao je Sirovica te najavio da će i “ostale programe zapošljavanja i samozapošljavanja završiti do kraja  augusta”.

U fazi je, podsjetio je, potpis ugovora sa Federalnim zavodom za zapošljavanje za upošljavanje djece šehida i poginulih boraca, za što su podijelili 100.000 KM.