VLADA ZDK ĆE TRAŽITI PROVJERU NENAMJENSKI TROŠENIH SREDSTAVA U GRADU VISOKO

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje najnovije izjave gradonačelnice Grada Visoko Amre Babić u kojima dovodi pod znak pitanja odnos “nadležnih kantonalnih i federalnih organa” prema gradu Visoko, a u vezi s ulaganjima na polju zaštite okoliša.

Svojim populističkim izjavama gradonačelnica Babić pokušava odvratiti pažnju sa vlastitog nerada i nebrige za okoliš, istovremeno pokušavajući iz budžeta viših nivoa vlasti namaknuti što više sredstava za vlastitu samopromociju u izbornoj godini.

To najbolje ilustrira odnos gradonačelnice Babić prema projektu konverzije grijanja u osnovnim i srednjim školama za koji tvrdi da su kantonalni organi, kao i federalni, “ostali gluhi”, a gdje je do kraja ogolila svoje namjere.

Naime, gradonačelnica Babić je u aprilu 2019. godine dostavila Vladi premijera Mirze Ganića prijedlog za zajedničko finansiranje projekta zamjene kotlovnica koje koriste lož ulje i čvrsta goriva savremenim kotlovnicama na zemni plin, kojim bi se smanjili troškovi grijanja i onečišćenje zraka. Prema dostavljenom elaboratu, procijenjena vrijednost investicije za svih pet škola iznosila je 379.500 KM.

Vlada je izrazila spremnost (odmah planirala sredstva) da u 2019. godini sufinansira zamjenu peći u Gimnaziji Visoko, a kasnije u 2020. godini učestvuje i u drugim školama. Međutim, gradonačelnica Babić je pet mjeseci kasnije, u septembru 2019. godine, dostavila novi zahtjev kojim je izostavljena OŠ Mula Mustafa Bašeskija iz D. Moštra, a koji je sa skoro trostruko većim traženim iznosom novca, tako da je vrijednost projekta, ako izuzmemo OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, povećana sa prvobitnih 247.500,00 KM na 646.886,30 KM, a samo za Gimnaziju Visoko iznos je povećan čak pet puta – sa 33.000 KM na 156.821,90 KM!

Vlada je nakon toga zaustavila aktivnosti, jer ne može učestvovati u zadovoljavanju očigledno velikih finansijskih apetita gradonačelnice Babić koji izlaze izvan okvira zdravog razuma, posebno ako znamo da sve škole imaju urađen sistem centralnog grijanja!

Kroz prizmu zloupotrebe sredstava za zaštitu okoliša u Visokom može se posmatrati i utrošak finansijskih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Zeničko – dobojskog kantona, jer većina planiranih i realizovanih projekata od strane Grada Visoko nema apsolutno nikakve veze s zaštitom okoliša.

Smatramo da se iznos od 450.000,00 KM koji se izdvaja za Grad Visoko iz Fonda za zaštitu okoliša Zeničko – dobojskog kantona može i treba efikasnije utrošiti za zaštitu okoliša, kako bi cjelokupno stanovništvo grada Visokog imalo koristi.

Projekti koje realizuje Grad Visoko poput nabavke LED displeja, uređenja zanatskog centra, nabavljanja tabli dobrodošlice u Visoko, vanjsko uređenje Kulturnog centra „Altindag – Visoko“, postavljanje Street workout i OUTdoor Fitnesa na Adi, izgradnja obaloutvrde kod pješačkog mosta ”Luka”, projekti su koji se trebaju realizovati iz redovnog budžeta Grada, a ne na uštrb sredstava Fonda za zaštitu okoliša Zeničko – dobojskog kantona, jer tada ostaju zapostavljeni projekti koji direktno čuvaju životnu sredinu i doprinose smanjuju zagađenje zraka u Visokom, a što je upravo sada slučaj!

Kada pominjemo LED displej, onda je sasvim jasno da bi isti trebao služiti građanima Visokog da se informišu o vrijednostima aerozagađenja i da utiče na ekološku svijest građana, zbog čega je Vlada pristala da u 2018. i 2019. godini finansira nabavku dva displeja sa ukupno 60.000 KM. Međutim, instalirani displej se od prvog dana uglavnom koristi za političku promociju gradonačelnice Babić, pa se nameće pitanje i njezine krivične odgovornosti.

Gradonačelnica Babić bi građanima Visokog trebala dati odgovor na pitanje “do kada misli samovoljno, proizvoljno i politikantski trošiti budžetski novac svih građana”, umjesto da takva pitanja postavlja “nadležnim kantonalnim i federalnim organima”.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će preko nadležnih organa tražiti da se preispita utrošak odobrenih sredstava u svim slučajevima gdje postoji sumnja da su nenamjenski trošena.

Indikativno je da su gradonačelnica Visokog Amra Babić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, inače politički istomišljenici, uskladili svoje propagandno – populističke aktivnosti u napadima na Vladu ZDK. Umjesto što novce građana troše na nešto što nije od pomoći nikome, pozivamo ih da se urazume i počnu konačno raditi na rješavanju nagomilanih problema u ova dva grada.

PRILOG 1

PRILOG 2

Press služba ZDK