Vlada FBiH izdvojila 1,5 miliona KM za izgradnju poduzetničkih zona, među njima i visočka

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 maraka.

Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje, te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.

– „Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama“ – istakao je ministar Zukić.

Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja poduzeća te zaposliti 430 novih radnika.

Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novo upošljavanje u zonama koje su bile sufinancirane od strane navedenog Ministarstva.

U protekloj godini je za poduzetničke zone ukupno odobreno 5.3 miliona maraka za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije će se projekte zaposliti 1.336 radnika u 95 novih poduzeća u ovim zonama.