VITAMIN F: Vitamin o kojem malo znamo a izuzetno je važan za naš organizam

Dovoljno se zna o važnosti vitamina za organizam i većina se trudi unijeti ih u zadovoljavajućim količinama. Međutim, o značaju vitamina F, koji organizam, inače, ne stvara, nedovoljno se zna, iako obuhvata grupu supstanci neophodnih za naš život.

Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline, objašnjavaju stručnjaci.

Posljedica njegovog nedostatka je gubitak vode iz organizma. Koža vam se stalno peruta, a ne znate koji je razlog tome. Kada prevučete rukom preko nje osjećate hrapavost, što vas dodatno nervira. Ovakva pojava može biti posljedica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba.

Važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem. Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorjeva zasićene masnoće. Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprječava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu.

Kod odraslih je prvi simptom veoma suha koža, najprije na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu.

Nedostatak ovog vitamina doprinosi razvoju ateroskleroze i arterioskleroze, tromboze, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom. Isti efekat možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta. Vitaminom F bogate su i druge sjemenke uljarica, susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.