VISOKO U KANDŽAMA NEPOTIZMA I KORUPCIJE: Pet pitanja za nezavisnu rodicu i njene rođake, ali i nadležne organe

Ljetos su se gradske vlasti pohvalile informacijom da su “Grad Visoko i JKP Visoko nabavili novo komunalno vozilo za čišćenje gradskih ulica”, pri čemu je kako kažu “Grad Visoko za nabavku ovog komunalnog vozila izdvojio 19. 267, 00 KM”. Došli smo u posjed fiskalnog računa i fakture za ovo komunalno vozilo na kojem stoji da je ono građane Visokog koštalo 52.533,00 KM.

Dakle, da razjasnimo, JKP Visoko na osnovu odluke Grada Visoko kupuje opremu od Total Concept d.o.o. Sarajevo koju je osnovao rođak aktuelnog direktora JKP Visoko. Kada pokušate saznati u svima dostupnom pretraživaču kakav je Google nešto više o firmi Total Concept d.o.o. Sarajevo (https://nasigurno.com/vip-profili/nekategorizovane-firme/total-concept-d-o-o-sarajevo), za rezultat dobijete podatke na kojima je vidljiv kontakt telefon. Ako vas ipak znatiželja muči i pokušate saznati u telefonskom imeniku čiji bi to mogao biti broj, dođete do saznanja da se radi o broju telefona direktora JKP Visoko.

Međutim, niti tu nije kraj priče, jer taj isti direktor JKP Visoko je ujedno i rođak gradonačelnice Visokog i nezavisne kandidatkinje Amre Babić.

Dakle da ponovimo, direktor JKP Visoko kupuje opremu, ali ne za 19.267,00 KM koliko se navodi na službenoj stranici Grada Visokog, već za 52.533,00 KM, i to od firme koju je osnovao njegov rođak, na čijim kontaktima stoji telefon direktora JKP Visoko, a koji je ujedno i rođak gradonačelnice i nezavisne kandidatkinje.

Ostaje nejasno, sljedeće:

– Zašto se javlja razlika u cijenama između javno objavljene i ove na fakturi?

– Kada je već u rodbinskoj vezi sa osnivačem firme Total Concept d.o.o., da li je direktor JKP Visoko ujedno i vlasnik/suvlasnik te iste firme?

– Da li to onda znači da je direktor JKP Visoko zapravo kupio ovu skupu opremu od samog sebe, ali parama koje nisu njegove, već su pare građana Visokog?

– Koja je uloga gradonačelnice i nezavisne kandidatkinje u svemu, osim što je u rodbinskim vezama sa direktorom JKP Visoko, i osim što pripadaju istoj političkoj opciji nezavisnih i “ljubičanstvenih”, i upravlja budžetom Grada Visokog iz kojeg se izdvajaju sredstva za ovakve nabavke?

– Šta će poduzeti direktor, šta gradonačelnica i nezavisna kandidatkinja, a šta nadležni organi za provjeru zakonitosti, odnosno ima li osnove za pokretanje bilo kakvog postupka?

Nadamo se brzim odgovorima.

Jer, Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

mr.sci. Amer Hindija (SDA) – član Gradskog izvršnog odbora SDA Visoko

PRILOZI: