Visoko, idealno mjesto za ljubitelje konja i jahanja

Ovo je priča o još jednoj visočkoj vrijednosti koju treba podržati i maksimalno iskoristiti.

Ne tako davno u Visokom je osnovan Konjički klub “Visoko” na inicijativu nekoliko ljubitelja konja i jahanja. Začeci ljubavi prema konjima počinju dolaskom dva trkača grla u Visoko i osnivanjem tima koji je ta grla vodio na konjičke utrke širom BiH.

Tada nastaje i ideja o osnivanju udruženja ili konjičkog kluba koja je trajala nekoliko godina sve dok se nisu stvorili uslovi za njenu realizaciju.

U početku se radilo o nekoliko vlasnika grla koji su skupa jahali i razmjenjivali stečena iskustva sa ostalim vlasnicima iz čitave BiH. Da bi se nakon par godina rada i djelovanja kluba ta ljubav proširila na preko stotinu članova i ljubitelja konja koji su osjetili ljepote i vrijednosti jahanja i druženja s tim divnim stvorenjima.

– „Ovaj uzbudljivi sport je odlična vježba kako za tijelo tako i za um. Iako se možda čini da jahač ne radi ništa fizički, sat ove aktivnosti može sagorjeti isti broj kalorija kao i 30 minuta trčanja ili vožnje biciklom. Jahanjem aktiviramo i jačamo osnovne mišiće trupa i mišiće za koje, vjerovatno, niste ni znali da postoje, te popravlja držanje“, kaže Ena Prohić, mlada zaljubljenica u ovaj sport i volonterka u još jednom visočkom klubu, Konjičkom klubu “Vilenjak”, te dodaje:

– „Preporučujem svima da se pokušaju baviti ovim sportom. Strah često sprečava ljude da se približe konjima, ali mogućnosti ovog sporta su nevjerovatne. Tokom jahanja javlja se osjećaj slobode i ispunjenosti. Naprosto je nemoguće da vam ova životinja ne izmami osmijeh na lice i ne popravi raspoloženje. Iz iskustva vam mogu reći da je ljubav prema konjima neopisiva, a kada naučite komunicirati s konjem i uspostavite vezu, nećete se moći odvojiti od njega.

Moja Negra je moj bijeg iz stvarnosti i briga, moja jedina ljubav i zanimacija. S njom sam dosta toga naučila o sebi, prebrodila mnoge strahove, podijelila sreću i tugu i ona je ta koja me iz dana u dan čini sretnom. Zato svima iz srca preporučujem bavljenje ovim divnim sportom.“ poručuje Ena.

Drago nam je što možemo reći da je svakim danom u Visokom sve više onih koji svoje slobodno vrijeme provode u jahanju i druženju sa ovim plemenitim životinjama. Koristi su brojne, a pored već navedenih, ozbiljniji pristup ovom sportu i omasovljavanje donosi korist i široj društvenoj zajednici. Posebno ako imamo na umu da je u Visokom aktuelan izuzetno brz razvoj turizma i turističkih potencijala. Također, pruža se mogućnost ponovnog aktiviranja ugašenih zanata kao što su sedlarski i potkivački zanat.