Visočki kovač, Adnan Užičanin, čuva tradiciju BiH od zaborava

Od kovačkog zanata može se lijepo živjeti. Ali, da bi bili uspješni u ovom poslu, morate ga voljeti, trebate biti kreativni i stalno raditi, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Adnan Užičanin. Njegova kovačnica u Visokom, među posljednjim je u Bosni i Hercegovini. Na ovom mjestu, na tradicionalan način izrađuju se kvalitetni unikatni predmeti prema željama kupaca.

Kupci su, kaže Adnan, probrane mušterije koje vole originalne vrijednosti. Dolaze iz raznih krajeva BiH

– Ovaj zanat je, zapravo, jedna vrsta umjetnosti. Predmeti se rade po narudžbi, i imaju složen proces nastajanja od odabira i pripreme željeza, do same izrade koja katkad traje danima – objašnjava Adnan za NAP, dodajući da svaki kovač mora imati strpljenje i volju.

Zanat i radionicu Adnan je naslijedio od oca, koji je također bio zaljubljenik u svoju kovačnicu.

Iako je industrijska proizvodnja uništila veliki broj zanata, Adnan vjeruje da stari nakovnji i zveket čekića još uvijek imaju svoju mjesto pod nebom, te da mogu biti nova radna mjesta za one koji žele nešto proizvoditi svojim rukama.

– Mušterije cijene ovaj znat. Svaki predmet kojeg kovač izradi je unikat. Jer, nikada ne možete napraviti dvije iste stvari. To se cijeni svugdje u svijetu. I zbog toga vjerujem da ovaj znat nikada ne može utihnuti, samo ako bude onih kojima nije mrsko okačiti kožnu pregaču i uzeti čekić u ruke – kaže Adnan.

Smatram da bi, pored ostalog, i zbog naglog razvoja turizma trebalo iskoristiti veoma bogato naslijeđe, te izradom predmeta i suvenira iz perioda Srednjovjekovne Kraljevine Bosne (oruđe, oružje, posuđe, nakit, novac…), promovisati i otrgnuti od zaborava našu slavnu historiju, kaže Užičanin.

Adnanovu kovačnicu možete pronaći u starom dijelu Visokog, u ulici Kralja Tvrtka, preciznije u blizini zgrade Elektroprivrede.

foto: M.P. Dragićević