VISOČKI GOLUB INTERNACIONALNI PRVAK U SOMBORU

Šest godina je prošlo od vremena kada je na platou Kulturnog centra Altindag održana promotivna izložba gdje je predstavljena vrsta visočkog goluba. Izložbu je tada organiziralo Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Salih Šahinović“ Visoko.
Izložba golubova u svrhu prezentacije, prije svega visočkog goluba. Visoko je jedan od rijetkih gradova kojije dobio svog uzgojenog goluba. Nakon procesa priznavanja od strane BH Saveza, a nakon toga i evropskih institucija, stigla je i šampionska titula na internacionalnoj sceni. Takmičenje održano u Somboru.

Golubarstvo u Bosni i Hercegovini svakim danom sve više napreduje, gotovo svaki mjesec se osnuje jedno novo Udruženje, a do sada, na nivou Bosne i Hercegovine ima otprilike 40 Udruženja za zaštitu sitnih životinja, tako da su ljudi generalno zainteresovani.

I kako to visočki mudrac reče:

Ne znam koje je vrste golub pjevač kojeg je pingvin prebio u kafani zbog toga što mu je za stolom pjevušio pjesmu „Neke ptice nikad ne polete”, ali znam da Udruženje za zaštitu i uzgoj ptica „Salih Šahinović“ uzgaja različite rase golubova od kojih su popularni: sarajevski prevrtač, budimpeštanski visokoletač, pismonoša, engleski tipler, orijentalni prevrtač, lepezan…nerijetko uživo možete vidjeti mladunče goluba.

 

Visočki divlji golubovi svoja gnijezda grade u napuštenim zgradama, kućama ili ispod mostova. Oni ostaje u gnijezdu vrlo dugo – period od izlijeganja do napuštanja gnijezda traje više od 40 dana. Za to vrijeme roditelji ih hrane takozvanim ptičjim mlijekom punim proteina i masnoća. Zbog toga je golub kada prvi put napusti gnijezdo već potpuno izrasla ptica koju teško možemo razlikovati od drugih golubova.

 

Kod „pitomih“ je slična priča. Jedan mladi golub koji još nije mogao poletjeti družio se sa malom rajom van kaveza.