Visočki gimnazijalci prošli u finale IT Challenge takmičenja u Travniku

IT Challenge je jedno od najpoznatijih takmičenja iz informatike koje već šestu godinu organizuje tim sačinjen od mentora, profesora informatike Gimnazije “Edhem Mubaldić” iz Maglaja, Saše Stanića i vrijednih učenika.

Prva stanica ovog takmičenja jeste polufinale koje je održano na Sveučilištu “Vitez” u Travniku. Ovogodišnje takmičenje je dobilo podršku od Bit Alliance pa zato ne čudi da je bilo prijavljeno čak 98 timova iz cijele FBiH.

Gimnaziju”Visoko” su predstavljali učenici 3. d razreda informaciono-komunikacionog smjera. Oni su: Amer Mušinbegović, Lejla Breščić i Hamza Nalčo sa profesorom Tarikom Baždalićem. Takmičarski dio je trajao svega 30 minuta, gdje su takmičari pred sobom imali 30 pitanja iz različitih oblasti informatike. Također, učenici su mogli prisustvovati i predavanjima o različitim temama iz svijeta informatike i robotike koja im mogu pomoći prilikom odabira fakulteta koji će upisati.

Naši učenici su uspjeli dobiti passport za finale te tako izboriti svoje mjesto među najboljim informatičarima. Naredna stanica jeste Maglaj, gdje će se 20. aprila održati državno takmičenje.

U finalu će se pored ekipa iz Federacije, naći i najbolje ekipe iz Republike Srpske.

Jedan od učesnika je rekao: “Ovo takmičenje kao da je stvoreno za učenike informaciono-komunikacionog smjera gimnazije jer većina pitanja su bila iz oblasti koje prerađujemo na časovima kod profesora Tarika. Potrudit ćemo se da ostvarimo što bolje rezultate i da predstavimo našu školu u što boljem svjetlu.”

Našim učenicima i profesoru čestitamo i želimo im puno sreće u finalu u Maglaju!

Tekst: Lejla Hot 3. d
Fotografije: Lejla Breščić 3. d