Visočki gimnazijalac Emin Šarak putuje u Rusiju na takmičenje

Gimnazija “Visoko” ima mnogo razloga da se ponosi svojim sadašnjim i bivšim učenicima, prije svega nas nauči osnovnim ljudskim vrijednostima, a potom nam pruži znanje koje nam otvara mnoga vrata kroz život. Učenik koji postiže uspjehe, a ne hvali se time i ostaje jako skroman uprkos velikim rezultatima je Emin Šarak. On je učenik 4. razreda matematičko-informatičkog izbornog područja.

Jako je bitno koračati ka uspjehu, a Emin je do sada napravio mnogo koraka, toliko mnogo da je stigao do Rusije.

Naime 23. 2. 2019. godine u Dolgoprudny, gradu koji se nalazi u blizini Moskve, održati će se kamp za one najbolje u oblasti informatike, odnosno takmičarskog programiranja. Kamp traje do 7. 3. 2019. godine što je dovoljno vremena da se nauči mnogo novih stvari, a Eminu, koji želi napredovati i biti sve bolji, ovo će biti važna “odskočna daska” u radu, te će stečeno znanje nakon povratka koristiti za dalji napredak.

Učenici iz cijelog svijeta prisustvovat će kampu pa Emin ima priliku upoznati vršnjake iz Turske, Bugarske, Indije i mnogih drugih zemalja.

Tim povodom pitali smo ga: Kako si uspio postići tako velike rezultate i osigurati sebi put u rusiju?

„Tokom raspusta sam vježbao za predstojeća takmičenja iz informatike. Na jednoj stranici za takmičarsko programiranje sam vidio oglas da će se održati takmičenje sa kojeg će najbolje plasirani srednjoškolci biti pozvani na kamp u Rusiju. Odlučio sam da se prijavim i ostvario dobar plasman, te su me pozvali na taj kamp.“.

Emin kaže da se takmičarskim programiranjem bavi dugo vremena i da je učešće na ovom kampu plod njegovog dugogodišnjeg rada. Također kaže da mu je brat velika podrška i da mu mnogo pomaže, te da bez njega ne bi ovoliko upoznao i zavolio svijet takmičarskog programiranja. Armin Šarak je bivši učenik naše škole i naš veliki ponos, baš kao i Emin.

Koliko je ovo vrijedan učenik pokazuje i činjenica da već treći put učenici novinarske sekcije itekako imaju razloga da pišu o Eminu. Vrijedan je svih pohvala i ponos je svoje generacije kao i cijele škole. Tri puta je bio na kantonalnom te državnom takmičenju, a sam se prijavio na takmičenje koje mu je osiguralo put u Rusiju.

Svako ko postigne uspjeh je primjer da se može i treba maknuti iz mrtvila svakodnevnice i da se slobodno vrijeme može pozitivno iskoristiti.

“Ovom prilikom bih želio i da se zahvalim svojoj školi Gimnaziji “Visoko” na tome što mi je omogućila da prisustvujem ovom kampu i jednim dijelom prikupila finansijska sredstva za moj odlazak u Rusiju.” Istakao je Emin.

Nama ne preostaje ništa drugo osim da mu poželimo mnogo sreće, znanja i novih iskustava u Rusiji.

Ilma Kazaferović 4. a
Gimnazija „Visoko“