VISOČKI BISER: Hatidža Salošević, maturantica Medrese “Osman-ef. Redžović”

Tokom školovanja u Medresi Hatidža se uvijek isticala po odgovornosti, čestitosti i marljivosti. Medresu je predstavljala na kantonalnom takmičenju iz fizike, kao i na kantonalnom debatnom takmičenju. Kao dio medresanske ekipe osvojila je treće mjesto na međumedresanskom takmičenju iz Historije. Dvije godine bila je glavna i odgovorna urednica učeničkog lista „Šahid“, a zbog svoje odgovornosti i posvećenosti bila je angažirana u organizaciji svih važnih manifestacija u Medresi.

– Prije tačno četiri godine našla sam se na raskrsnici na koju svi dođemo. Odabir srednje škole ni za koga nije jednostavna odluka. Mnoge misli tada prolaze kroz glavu, pokušavate pronaći najbolji izbor, nešto što će vas učiniti sretnim i zadovoljnim u toku naredne četiri godine. A moj izbor je mene učinio sretnom i zadovoljnom. Prije četiri godine uplovila sam u, za mene tada, nesigurnu i nepoznatu luku koja je vremenom dobila sasvim drugi oblik. Nesigurna luka je postala moja sigurnost, utočište i moj drugi dom. Postala je mjesto u koje sam rado odlazila i u kojem sam naučila živjeti, gdje sam sticala nova znanja, vještine, navike, te prave i iskrene prijatelje.

Disciplina, rad i marljivost su vrijednosti koje stičete i razvijate u Medresi a njhove plodove berete tokom cijelog života.

Posebna draž školovanja u Medresi jeste đački dom. Nešto što će mojim kolegama i meni ostati urezano u sjećanje cijeli život i čega ćemo se uvijek rado sjećati. Tu odrastate, nosite se sa problemima i izazovima koje vam život donosi, stičete i razvijate nova poznanstva i prijateljstva, zajedno prolazite kroz uspjehe i neuspjehe, te izgrađujete jak karakter.

U Medresi prvu noć zanoćite rosnih očiju, zbog straha od nepoznatog. A onda na kraju, zadnju noć ponovo zanoćite rosnih očiju, ali ovaj put zbog napuštanja svog drugog doma i izvora znanja.

Zbog svega navedenog, savjetujem našim dragim osnovcima da i njihov naredni izazov bude naša medresa, sigurna luka u kojoj će pronaći istinsku sreću i zadovoljstvo – kazala je Hatidža Salošević.