Visočke gimnazijalke prisustvovale radionici “Ko je bila Vera Šnajder”

Neko je jednom rekao da se znanje množi dijeljenjem, a to znanje niko nije bolje množio od Vere Šnajder.

U sklopu projekta „Famous mathematicians 2“ na kojem radi eTwinning zajednica u prostorijama Osnovne škole „Osman Nakaš“ Sarajevo održana je radionica pod nazivom „Ko je bila Vera Šnajder“.

Radionici su prisustvovale učenice 4. razreda matematičko-informatičkog smjera Gimnazije “Visoko” Emina Handžić, Amila Resulović i Hana Fejzić u pratnji profesorice Matematike Raseme Sirćo. Gost predavač na radionici bila je akademik prof. dr. matematičkih nauka Mirjana Vuković koja je prisutnim održala predavanje o fascinantnom životu i radu Vere Šnajder.

Vera Šnajder bila je žena koja je uspjela opstati u svijetu muškaraca. Bila je profesorica Ženske gimnazije u Sarajevu, a kasnije i direktorica u Drugoj ženskoj gimnaziji u Sarajevu, učestvovala je u osnivanju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i u historiju ušla kao prva žena dekanesa jednog od prvih bosanskohercegovačkih fakulteta, ali i kao prva dekanesa u Jugoslaviji. Također je napisala i prvi naučni rad iz Matematike kao autorica Bosne i Hercegovine. Naročitu aktivnost pokazala je kao predsjednica Društva matematičara, fizičara i astronoma BiH, a bila je i glavna organizatorica Četvrtog kongresa matematičara, fizičara i astronoma Jugoslavije održanog u Sarajevu 1965. godine.

Iako joj je ponuđeno da radi za Ministarstvo zrakoplovstva Francuske, ona ostaje u Bosni i Hercegovini i posvećuje život prosvjeti i radu sa učenicima. To govori koliko je velika bila Verina ljubav prema prosvjeti i radu sa mladima.

Nakon predavanja svi učenici su prisustvovali radionici gdje su imali zadatak da riješe određene probleme i dešifruju poruku. Najbolja grupa je dobila diplome, uključujući i učenicu naše škole Amilu Resulović.

Čestitamo našoj Amili!

Lejla Hot 3. d
Gimnazija “Visoko”