Visočka gimnazijalka Hanka Goralija: UČENICA GENERACIJE NA KVADRAT

Tekst o Hanki Goraliji nije lahko napisati i objaviti jer svakog dana pristižu nove informacije o njenim uspjesima.

U trenutku kada mislimo da smo sve obuhvatili, stiže informacija da je Hanka osvojila prvo mjesto na Federalnom takmičenju iz matematike u konkurenciji 4. razreda koje je održano 22. maja 2021. godine na PMF-u u Sarajevu. Od oko 100 učesnika, Hanka je jedna od 25 koji su izborili plasman na Matematičku olimpijadu BiH.

Hanka Goralija, učenica koja je već nekoliko godina zaredom proglašavana najboljom učenicom Zeničko-dobojskog kantonu, dobila je ovih dana još jednu titulu. Naime, nakon izvršenog  bodovanja za učenika generacije školske 2020/2021. godine, u skladu sa Pravilnikom o izboru učenika generacije u srednjoj školi i brojem bodova koji ima, zaključak Komisije je da učenica Hanka Goralija ima najveći broj bodova u poslijeratnoj historiji Gimnazije „Visoko“ i proglašava se učenicom 57. generacije Gimnazije „Visoko“.

O Hanki se može mnogo toga reći jer ona je svojim likom i znanjem predstavljala najprije sebe, zatim školu, ali i cijelu BiH na mnogobrojnim takmičenjima u BiH i svijetu, i kući se ponosno vraćala sa olimpijskim medaljama oko vrata.

Na prvi pogled Hanka ne izgleda kao neko ko voli da razgovara, ali vrijeme provedeno s njom ukazuje suprotno. Osim što je tako dobra učenica, Hanka je svima i jako dobra prijateljica. Kada god je nekome bila potrebna pomoć, znao je da se Hanki uvijek može obratiti.

O tome kakvo je njeno gimnazijsko iskustvo i kakav je osjećaj po drugi put nositi titulu učenika generacije, razgovarali smo sa Hankom.

– „Željela sam opće znanje koje će mi poslije omogućiti širok izbor pri odabiru fakulteta i pružiti mi dobar temelj za dalje obrazovanje i zato je moj izbor bila Gimnazija „Visoko“. Gimnazija je ispunila sva moja očekivanja. Kroz cijelo školovanje dobijala sam baš ono što mi je bilo potrebno. Mogla sam se fokusirati na stvari koje su me interesovale, konkretno matematiku, informatiku i fiziku, i sve to mi je omogućilo da budem uspješnija na takmičenjima i otvorilo mi mnoga vrata. Međutim, morala sam razviti svoje vještine i u ostalim predmetima i sada, kada sam svjesna svog napretka zbog svega što mi je pružila Gimnazija i njeni profesori, zahvalna sam. Svi profesori su uvijek otvoreni i spremni izaći u susret ukoliko je to potrebno. Razumiju i poštuju vannastavne aktivnosti kojima se učenici bave i uvijek su me podržavali, kao i moje kolege iz razreda. Sve to čini Gimnaziju jednom posebnom zajednicom. Čast mi je što sam po drugi put učenica generacije. Drago mi je što se moj trud isplatio i što na ovaj način mogu predstavljati svoju školu. Cilj mi je bio dobro iskoristiti svoje vrijeme i što više napredovati, tj. ne ostati u nekom školskom standardnom okviru, nego razvijati svoje vještine i van toga. To je preraslo u stalan rad i pripreme za takmičenja koja su mi na kraju omogućila da predstavljam sebe, svoju generaciju, školu i cijelu BiH.“

– Osim što si svake godine bila učesnik raznih federalnih i državnih takmičenja i tu osvajala zavidne rezultate, više puta si se našla i na takmičenjima izvan granica BiH. Kao takmičar BiH si predstavljala i na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi u Makedoniji 2016, Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj 2017, gdje si osvojila bronzanu medalju, te na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Azerbejdžanu 2019. Kakva su iskustva sa tih velikih takmičenja?

–  „Takmičenja su mi mnogo značila, jer su mi pomogla da se razvijem u osobu koja sam ja danas. Dosta su zahtijevala truda i odricanja, međutim, u tome sam uživala jer i pored rada, bilo je mnogo druženja i novih poznanstava. Sada se moj krug prijatelja sastoji od takmičara koje sam upoznala na raznim kampovima i oni čine bitan dio mog života. Također mi je i to pomoglo da budem uspješnija jer sam okružena ljudima koji strastveno rade bez posustajanja, tako da su mi oni davali motivaciju za rad. Takmičenja su mi pružila mnogo novih iskustava: upoznala sam ljude iz čitavog svijeta, radila sam na zanimljivim zadacima i testirala svoju volju, ali su me naučila i da se nosim sa porazom i razočarenjem. Trenuci pred takmičenje, kada ulazim u učionicu i znam da će sljedećih 5 sati biti pokazatelj mog znanja i višemjesečnog rada, su bili stresni. Međutim, to brzo prođe, sabereš se, ubijediš sebe da sve vrijedi kakav god ishod da bude i daš sve od sebe.“

– Ovih dana je održano još jedno takmičenje iz fizike, plasirala si se za federalni krug. Matematika ili fizika – koja je veća ljubav?

– “Matematika me prati od osnovne škole i otvorila mi je mnoga vrata, zbog toga bih rekla matematika. Smatram da je matematika osnova razmišljanja i primjenjiva je u svakoj oblasti, bili mi svjesni toga ili ne. Sviđa mi se što u matematici polazimo od osnove i penjemo se do konačnog zaključka, potvrđujući ili obarajući naše pretpostavke. Sve ima logički tok i smisao, a ima tu još mnogo stvari koje matematiku čine tako lijepom. Kako se matematikom bavim intenzivnije, ozbiljnije i duže nego fizikom, poznajem je puno bolje i zbog toga biram da učestvujem na matematičkim ili informatičkim takmičenja, s obzirom da je osnova takmičarskog programiranja matematički način razmišljanja. Radije biram da idem na takmičenja iz matematike nego iz fizike kada se desi prilika da moram birati kao sada.“

– Budućnost? Fakultet?

– „Sada me čeka fakultet. Trenutno razmišljam između upisivanja Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. U budućnosti želim da radim ono što volim i nadam se da će se moja želja ostvariti.“

Svim budućim učenicima Hanka poručuje da se svaki trud na kraju isplati, tako da trebamo izdvojiti vrijeme kako bismo proširili svoje znanje i interese.

Čestitamo Hanki na svim dosadašnjim uspjesima, želimo joj sve najljepše u daljem školovanju i još mnogo uspjeha. Gimnazija „Visoko“ je ponosna što je ove četiri godine bila domaćin Hankinom školovanju.

Tekst: Lamija Omanović