Visočanin Mirza Mameledžija kombinacijom kaligrafije i slikarstva pravi umjetnička djela

Mirza Mameledžija je Visočanin koji je zaposlen kao nastavnik likovne kulture, a svoj motiv je pronašao u arapskom pismu zbog čega je od 2013. godine posvećen kaligrafiji.

Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu u klasi profesorice Nevenke Giorgijević-Ilić nakon čega je upisao Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za slikarstvo u klasi profesora Nusreta Pašića. Svoje radove je izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi širom Bosne i Hercegovine, ali i u Turskoj, Francuskoj, Holandiji, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj…

Sve to je bio čvrst temelj da danas, kako kaže, radi ono što voli u čemu se pronašao. Inspiraciju pronalazi u arapskom jeziku i arapskoj kulturi. Kombinirajući kaligrafiju i slikarstvo stvara umjetnička djela.

“Ljubav prema kaligrafiji je najprije vezana za ljubav prema mome Gospodaru, Poslaniku i vjeri općenito. Što se tiče same edukacije o kaligrafiji kao umjetnosti, samostalno sam tražio znanje, određena pravila i sve što je bilo vezano za ovu vrstu umjetnosti”, govori Mameledžija na početku razgovora.

Ističe da je arapsko slovo – harf simbol vjere koji je inspirativan i estetski upotpunjen da često sam sebe upita da li on uljepšava određeni citati ili je citat taj koji uređuje, uljepšava, format na kojem se nalazi.

“Pored stilova koji postoje u kaligrafiji, izdvojio bih sulus (thuluth), specifično kaligrafsko pismo pisano slobodnom rukom koji je mojoj estetici nekako najbliži. Pored određenih citata (ajeta) iz Kur'ana, hadisa, nerijetko se desi da na mojim slikama budu samo slova (harfovi) kao simboli, nasumično raspoređeni bez određenog značenja”, kaže Mameledžija.

Svoje prve radove predstavio je na samostalnoj izložbi 2016. godine na otvorenju Kulturnog centra Altindag – Visoko, a prve je poklonio roditeljima, bliskim prijateljima. Njegovi radovi krase i ured gradonačelnika Općine Altindag Veysela Tiryakija, kao i zidove kancelarija i kuća drugih poznatih bh. ličnosti.

“Može se reći da mojih radova ima i u kulturnim objektima i privatnim kućama, ali i u vjerskim objektima s obzirom da sam u posljednjem periodu radio i unutarnje dekoracije u džamijama. Smatram da se kaligrafija vraća u BiH i mislim da je dovoljno cijenjena kao umjetnost. Ako Bog da, svakako planiram da nastavim sa svojim radom kao i dosad, jer je to ono što me na polju umjetnosti upotpunjuje”, zaključio je Mameledžija.

Izvor: Klix.ba.
Autor: E.M.
Foto: A. Durgut