VISOČANI NEZADOVOLJNI: Više od 1.000 domaćinstava do sad potpisalo peticiju protiv poskupljenja vode

Nakon što je Općinskog vijeće Visoko u martu ove godine usvojilo Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Cjenovnika usluga JKP „Visoko“, što je rezultiralo novim, enormnim poskupljenjem vode na području Visokog, 1. jula na snagu je stupio novi cjenovnik sa skupljim uslugama ovog visočkog javnog preduzeća.

Ovaj najnoviji namet, još jedan u nizu onih kojim je aktuelna vlast dodatno opteretila ionako nedovoljan kućni budžet stanovnika Visokog, izazvao je veliko nezadovoljstvo i revolt Visočana.

Jedna od glavnih tema na visočkim ulicama ovih dana su nameti, često i nelegalni, i pitanje da li je lokalna vlast potpuno „izgubila kompas“.

Osim građana i neke od opozicionih političkih stranaka u Visokom iskazale su nezadovoljstvo zbog aktuelnih poskupljenja osnovnih životnih potreba.

Najaktivniji je Općinski odbor SDA Visoko koji je između ostalog pokrenuo peticiju protiv poskupljenja vode koju Visočani potpisuju u ulici Alije Izetbegovića.

Prema našim saznanjima odziv građana je izuzetno velik i do sada je više od 1.000 visočkih domaćinstava potpisalo peticiju protiv poskupljenja vode. Osim toga brojni građani traže da se potpisivanje produži i u narednim danima jer je veliki broj Visočana na godišnjim odmorima, a ima ih mnogo koji pozivaju organizatore da omoguće potpisivanje peticije na terenu i kućnim adresama zbog građana koji nisu u mogućnosti doći na navedeni lokalitet.

Bit će interesantno gledati kako će postupiti vijećnici koji treba da zastupaju interese svojih sugrađana, ako po završetku peticija sa potpisima građana bude upućena Gradskom vijeću Visoko na razmatranje.

Pitali smo organizatore peticije za komentar i dosadašnje rezultate ove akcije

– „Izuzetno smo zadovoljni odzivom a pozivamo i ostale sugrađane da nam se pridruže i podrže peticiju. Ovom prilikom ponovo pozivamo gradonačelnicu da bez odlaganja smanji cijene i vrati ih na nivo prije poskupljenja. Ovom peticijom ne fabrikujemo potpise na terenu od našeg članstva, niti je akcija usmjerena u tom pravcu. Akcija je usmjerena ka tome da građani lično iskažu svoj stav protiv poskupljenja vode i da “ljubičanstvena vlast” vidi da to nije politička priča, već realna potreba svih građana koji neće i ne žele da trpe namete kojim je svrha lična promocija gradonačelnice.“ poručili su iz SDA Visoko.