VIPROMO ARHIVA: OTVARANJE BIJELE DŽAMIJE

Iako su Visočani u cilju turističkog procvata danas zabavljeni dokazivanjem postojanja piramida, usred grada imaju građevinu sa kojom mogu da se ponose. Šerefudinova Bijela džamija, otvorena je 1980. godine. Arhitekta Zlatko Ugljen za projekat je nagrađen Aga Khanovom nagradom.  Godine 2007. udruženje mađarskih arhitekata ocijenilo je da je Bijela džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.

„Pogledajte munaru,“ kaže imam džamije, Mustafa Omerdić. „Četiri zelena stuba pri vrhu, kad se pogledaju zajedno, ko imalo zna arapski jezik, može da  pročita riječ – Allah. Dva stuba unutra, koji se gore odvajaju, čine otvorenu knjigu. Dakle, to je veza sa prvom objavom. Eto, čovječe, uči, čitaj, penji se u vasionu, tvoj je svijet,“ kaže imam.

Čuveni «Foto Akšamija» iz Sarajeva zabilježio je svečanost otvaranja tog sunčanog oktobarskog dana, a Visočani se sjećaju da su tada među zvanicama bili: hodže, popovi, fratri, «drugovi i drugarice» uz neizbježnu Titovu sliku.

Ogromna parking površina na kojoj je kasnije izgrađena robna kuća Vema bila je prekrivena autobusima iz cijelog svijeta.

Arhiv,2009.