VIDOVIĆKA DOVA- KIŠA SE SPUSTILA NA KRAJU MOLITVE

U vrijeme velikih suša, kada ljetina baš traži vodu da osigura dobar prinos, spustila se kiša na Visoko sa okolinom. Kažem kiša se se spuštala, a neki me čudno gledali. Da je padala… Neću dalje. Obzirom na veliku sušu i krizu u poljoprivredi, još par dana rodne kiše bi dobro došla. Pod uslovom da su tepisi oprani, a sobe okrečene za Bajram koji kuca na vrata. Kurbansko meso i bajram banke. Dječije radosti i sjećanja na teferiče. Vratimo se ipak Vidovićima i molitvi za kišu, učeniji svijet će reći za šehide. Sva ta naša dovišta bosanska imaju nit i molitvu za šehide. VIDOVIĆKA ŠEHIDSKA DOVA. ZAŠTO DA NE?

Fakti kažu, a fotke potvrđuju da je u visočkom selu Vidovići i danas  nakon podne namaza održana tradicionalna Vidovićka ili Kišna dova.

Legenda o dovištu proteže se stoljećima, ali pouzdano se može pratiti u posljednjih skoro 100 godina. Vidovićka dova je visočko dovište sa tradicijom i organizuje se uvijek na prvi utorak u mjesecu julu.

Legenda kaže, a i historijski dokumenti potvrđuju da se dovište nalazilo na srednovjekovnoj komunikaciji. Pretpostavlja se da su se na istom odvijale i borbe između vojske, tadašnje kraljevine Bosne i osmanlijskih jedinica sultan Fatiha.

Na lokalitetu se još uvijek nalaze ostaci srednjovjekovnih stećaka i islamskih nišana iz 15. i 16. stoljeća. Kao kulturno-historijsko i tradicijsko nasljeđe ovo dovište svake godine zasluži veliku pažnju javnosti, pa je veliki broj vjernika u Vidovićima svojim prisustvom uveličao ovu vjersku manifestaciju.

Veliki broj mještana i gostiju danas je u Vidovićima svojim prisustvom uveličao ovu vjersku manifestaciju, a među njima i glavni imami MIZ Visoko i Gračanica, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Ostaje nada da niko pokisao nije, jer dok su vjernici dovili, Visoko je već bilo pod munjama, grmljavinom i kišom. Bujica je odnosila raskomadani put niz naselje Dubrave. Da li je propala mini teferič gozba na livadama kraj potoka naniže? Vjerovatno jeste, jer kiša je uskoro stigla i u kralupske krajeve.