(VIDEO) Tour de BiH – Visoko, Bosanska piramida Sunca

Dokle seže pamćenje modernog čovjeka, seže i njegova želja da istraži i upozna svijet oko sebe. Koliko god se trudio, na neka pitanja do danas nije dobio odgovor. Jedna od najvećih enigmi modernog društva su piramide. Istraživanja u okolini Visokog ukazuju na mogućnost da i Bosna i Hercegovina ima svoje piramide, a možda i najveću na svijetu, Majku svih piramida – Bosansku piramidu Sunca.

Tako tvrdi Semir Osmanagić, istraživač i začetnik ideje o postojanju bosanskih piramida. Nakon samoinicijativnih istraživanja, 2005. u javnost iznosi tvrdnju da je otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom, koji se sastoji od 5 ogromnih kamenih građevina u obliku piramida (piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Ljubavi i Hram Zemlje), ali i mrežu praistorijskih podzemnih tunela koji povezuju piramide.

Danas je bosanska dolina piramida jedna od glavnih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, a pohode je ljudi iz cijelog svijeta. Istim tragom dolazi i ekipa emisije “Tour de BiH”.

Piramidu naprije posmatramo iz daljine, Semir Osmanagić nam objašnjava na osnovu čega tvrdi da je riječ o rukom napravljenoj građevini a ne prirodnom brdu. Nakon toga, idemo na lokaciju za koju se vjeruje da je sjeverna strana Piramide sunca, gdje obilazimo prve iskopane blokove. Istraživački tim tvrdi da su veliki blokovi betonski, da je Piramida građena upravo od njih, ali i da je riječ o betonu koji je značajno čvršći i kvalitetniji od betona koji se koriste danas.

Sa idejom da Bosansku piramidu upoznamo izbliza, iz više uglova, dolazimo do mjesta za koje se vjeruje da kroz podzemne tunele vodi do unutrašnjosti Piramide Sunca. U svojoj knjizi, 2005. godine, Semir Osmanagić iznosi tvrdnju da je ispod Bosanske doline piramida izgrađena kompleksna mreža prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija. Svoju hipotezu, bazira na sličnim primjerima podzemnih tunela u Egiptu, Kini i Meksiku. U tunelima “Ravne 2” istražujemo velike megalite pronađene tokom otkopavanja, neobične “suhozide” koji okružuju tunele, ali i vodu – posebno zanimljiv i intrigantan dio priče o podzemnim tunelima. Stajaća je i tu se nalazi vjerovatno hiljadama godina. Očekivano je da će biti izrazito prljava i zagađena, a kada je pronađena – pokazalo se potpuno suprotno.

Bitan segment priče o Bosanskoj dolini piramida je Park “Ravne 2”, omiljen među turistima, a posebno djeci i onima koji praktikuju različite vrste meditacija. Prostire se na površini od 55.000 kvadratnih metara. Osnovan je 2016. godine, nakon što je dr. Semir Osmanagić kupio 15 privatnih parcela, a onda od močvarnog područja i nekoliko divljih deponija napravio park, mjesto okupljanja stanovnika Visokog i okolnih gradova, koji sa porodicama uživaju u ovoj oazi mira. Dolaze i posjetioci iz cijelog svijeta, kako bi uživali u sadržajima, sajmovima i koncertnim manifestacijama.

Najvažniji događaj ove godine, za Park jeste posjeta najboljeg svjetskog tenisera, Novaka Đokovića, nakon koje je i broj posjetilaca značajno povećan. I u teškoj godini za turizam, Bosanska dolina piramida bilježi značajne rezultate.

Na dnevnom nivou, imamo od nekoliko stotina do hiljadu posjeta. Ali ove godine, očekujemo oko 60 000 ljudi. Vjerujem da ćemo za nekoliko godina bilježiti godišnje posjete od 100 000, 200 000 pa čak i 250 000 turista. Možda čak dođemo u problem sa našim arheološkim lokacijama, tunelima, jer će se morati zakazivati unaprijed za turističke posjete. Novak Đoković mi je rekao da je prezadovoljan posjetom, četiri puta smo meditirali u tunelima, obišli skoro sve arheološke lokacije. Za tunele mi je rekao da nikad u životu nije naišao na takvu energetsko mjesto, gdje se bolje i lakše može opustiti i povezati sa dobrim energijama. Rekao je da je ovo raj na zemlji i dom njegove duše“, kaže Semir Osmanagić, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Ukoliko ste propustili TV premijeru, priču o Visokom i Piramidi sunca možete pogledati na našem YouTube kanalu, a već narednu epizodu serijala “Tour de BiH” gledajte iduće nedjelje u 16.20 sati!

okanal.oslobodjenje.ba

https://www.youtube.com/watch?v=vY27ZI5pntQ&feature=emb_title