VIDEO / SLUČAJEVI X: RACIJE I HAPŠENJA U VISOKOM

Tokom boravka s pripadnicima MUP-a ZDK-a u Visokom ekipa „Slučajeva X“ zabilježila je brojne situacije od racija, hapšenja zbog narkotika do kontrola u saobraćaju. Odmah na početku smjene kod jednog muškarca pronalaze narkotike.

Piše: Veldin Čustović

Uviđajne radnje obavila je kriminalistička policija, a uhapšenog provode u policijske prostorije gdje je zadržan. Nad njim je izvršena kriminalistička obrada. Slijedi mu i krivična prijava zbog posjedovanja narkotika.

Inače, Policijska stanica Visoko pokriva područje 232 kvadratna kilometra na kojem živi preko 40 hiljada stanovnika.

Elvedin Fišek, komandir PS Visoko, kaže da u strukturi krivičnih djela, kojih godišnje bude 250, najviše otpada na krivična djela imovinskog karaktera, zatim krivična djela zloupotrebe opojnih droga pa onda ostala krivična djela.

Mnoga krivična djela imovinskog karaktera su rasvijetljena. Pronađeni su i ukradeni predmeti.

– U vezi s javnim redom i mirom godišnje zabilježimo preko 300 narušavanja javnog reda i mira, koji se najčešće odnose na naročito drsko ponašanje, svađu, vrisku, galamu, fizički sukob između lica, pri čemu dolazi do lakših tjelesnih povreda i saobraćajnih nezgoda. Prosječno godišnje na našim cestama život izgubi tri do pet lica. Blizu 20 lica bude s teškim tjelesnim povredama, dok stotinjak lica bude lakše povrijeđeno – kaže Fišek.

Svi vozači koji prolaze kroz ZDK-a na regionalnim i magistralnim putevima primijetili su policijske patrole s upaljenim rotacijama, preventivno.

Nema zaustavljanja. Samo stoje, a vozači kada ih primijete odmah smanje brzinu. Ovom preventivnom i uspješnom metodom značajno je smanjen broj saobraćajnih nesreća na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kontrole brzine vrše se i TruCam radarskim sistemom, koji automatski prikuplja dokaze o počinjenim prekršajima, tako da patrola nema potrebe zaustavljati vozače koji su prekoračili brzinu.

Svi oni koji prekorače brzinu naknadno se obavijeste, kako bi se utvrdilo ko je upravljao vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

Područje grada Visokog već tri godine je pokriveno videonadzorom.

– Svake godine se zajedničkim ulaganjem kantonalne Vlade i gradske administracije povećava broj kamera, posebno pametnih kamera, koje policijskim službenicima omogućavaju lakši rad i identifikaciju izvršilaca i svih onih bezbjednosnih problema s kojima se policijski službenici susreću – ističe komandir Fišek.

Pored terenskih poslova, jedna od svakodnevnih aktivnosti saobraćajne policije jeste pregled tzv. pametnih kamera, tj. pregled LPR videonadzora. Policija prati učesnike u saobraćaju i bilježi prekršaje.

– Otprilike je u toku jedne smjene, kada je tek uveden ovaj videonadzor, bio znatno veći broj prekršaja, gdje smo brojali od 30 do 40 prekršaja. Ova situacija se znatno popravila i sada imamo četiri do pet prekršaja u toku jedne smjene, znači, u toku nekih 8 radnih sati, što znači da je veoma dobro ovo uvođenje videonadzora – kaže nam policajac koji radi na videonadzoru.

Svi prekršaji se evidentuju, a vlasnicima se šalje obavijest. Posebna pažnja posvećuje se propuštanju pješaka, prolasku kroz crveno svjetlo te raskrsnicama gdje su česte saobraćajne nesreće.

Ovaj sistem uveliko doprinosi rasvjetljavanju krivičnih djela.

Ukoliko se traži vozilo kojim je izvršeno krivično djelo, ukradeno vozilo ili vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, pa se njime pobjeglo s mjesta događaja, potrebno je samo ukucati brojeve ili dio brojeva registarskih oznaka i pametne kamere pokažu sve: kuda se kretalo to vozilo, kada se kretalo, koliko puta i kojim saobraćajnicama se kretalo, iz kojeg pravca je došlo i u kojem pravcu je otišlo.

Tokom boravka naše ekipe u Visokom pripadnici PS Visoko su prema ranijem planu izvršili i raciju u jednom ugostiteljskom objektu. Nakon pregleda osoba koje su zatečene u objektu nije pronađeno ništa nedozvoljeno.

Pregledom objekta u jednoj od prostorija pronađeni su tragovi konzumiranja narkotika, najvjerovatnije droge speed. Iako je tvrdio da ne zna ko je konzumirao narkotike, konobar je na kraju rekao da su ostaci narkotika njegovi i protiv njega će biti podnesena krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD iz Člana 239. KZ FBiH – Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

U objektu nije bilo u skladu sa Zakonom izloženo uvjerenje o registraciji djelatnosti. Konobar također nije prijavljen, tako da će policija nadležnoj inspekciji i poreznoj upravi poslati službenu zabilješku o tome.

Kamera „Slučajeva X“ s timom Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira patrolirala je gradskim ulicama.

– U okviru redovnih poslova i zadataka policijski službenici PS Visoko svakodnevno obilaze vjerske objekte na području grada u cilju sprečavanja vandalizma i oštećenja, odnosno izvršenja krivičnih djela otuđenja i provala u navedene objekte – priča Muris Suljić, pomoćnik komandira PS Visoko.

Tokom smjene tim Jedinice obilazi njima zanimljiva mjesta.

– Lica koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja često koriste sporedne ulice, ne koristeći regionalne i glavne, da zaobilaze i često upravljaju vozilima koja su neregistrovana i bez ispita. Veoma često se desi da prilikom kontrole u ovim ulicama oduzmemo vozilo zbog prekršaja, odnosno zbog velikog broja kazni koje su napravili u ranijem periodu. Često se desi da naprave nezgodu i pobjegnu s lica mjesta tim vozilima – pojašnjava nam Suljić.

Pored represivnih mjera PS Visoko provodi i brojne preventivne mjere. Elvedin Fišek, komadir PS Visoko, kaže da su posebno ponosni na jedan projekat koji je proveden prošle godine.

– Dali smo mu naziv ‘Zajedno za bolje sutra’. Tiče se edukacije učenika osnovnih i srednjih škola na području grada Visokog, a tu edukaciju prošlo je najmanje tri hiljade učenika i blizu 1.000 roditelja i nastavnog osoblja. Tu smo s učenicima Gimnazije Visoko, sa Katoličkom klasičnom gimnazijom i s Medresom napravili jedan promotivni materijal koji smo prezentirali – ističe Fišek.

Imaju dobru saradnju sa članovima Foruma za bezbjednost, koji funkcioniše na području grada Visokog, gdje dolaze članovi raznih vladinih i nevladinih organizacija.

– Gdje svojim primjedbama, kritikama, sugestijama daju pomoć policijskim službenicima da kreiraju bolji rad i da kreiraju bolji bezbjedonosni ambijent na području grada – kaže Fišek.

Policijska stanica Visoko ima posebnu sobu za ispitivanje maloljetnih osoba.

– U saradnju s ‘World visionom’ i privrednim subjektima s našeg područja implementirali su jedan projekat prije tri godine, gdje smo oformili kancelariju koja je isključivo namijenjena za uzimanje izjava od lica, djece koja su predmet krivičnih djela, koja su predmet izvršenja krivičnih djela, žrtava krivičnih djela u kojem nam je omogućeno audio-video snimanje i uzimanje izjava. Omogućena je dvosmjerna komunikacija iz drugih kancelarija s tom kancelarijom, što je u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji se tiču te materije – ističe Fišek.

Kako to radi policija u Visokom pogledajte u videoprilogu ispod.