VIDEO: REGIONALNI PUT VISOKO-KISELJAK BLOKIRALO KRDO DIVLJIH SVINJA

Video koji je mještanin bučkog kraja Mirsad Muratović poslao lokalnim medijima nakon samo par sati postao je “viralan” uz komentare koji su se kretali od ozbiljnih obrazloženja do humora. Naime, večernji sati u ponedjeljak su donijeli blokadu regionale Visoko-Kiseljak u mjestu Buci. Krdo divljih svinja se spustilo na asfalt i prošetalo u vidu neke korzo šetnje.

Nažalost, krčenje šuma i kupovina placeva duboko u brdima od strane pretežno arapskih investitora, uzbunilo je divlje svinje koje su zalutale na niže i nesigurnije nadmorske visine.

Opasnost za silažu i druga poljoprivredna dobra. Prozvani su visočki lovci koji navodno love srndaće, a divlje svinje zaobilaze.

Odlaganje hrane uz rijeku Fojnicu je bilo jedno od obrazloženja. Komentatori su skloni tumačenju da su se veprovi pripitomili, dok su drugi upozoravali da će doći vrijeme kada će se životinje spustiti iz šuma do kuća i tražiti pomoć od čovjeka, a čovjek će to zloupotrijebiti. Navodno, biće i onih životinja koje će nakon silaska iz šuma sijati strah među ljudima.

Zalutalo krdo u kojem je autor videa prebrojao 17 članova za mnoge nije nikakvo čudo. Pripovjedaju da su viđali i veće skupine.

VIDEO POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE (fb)