VIDEO: “CAPARIŠ” PROKLJUČAO

Voda pojaka i nema redova /szž/

P.S. za one koji možda nisu znali.

IZVOR CAPARIŠ- VODA PUNA JODA KOJA LIJEČI ŠTITNU ŽLIJEZDU

Obzirom da se dosta raje javilo da im godi voda sa Capariša i da se osjećaju bolje, te da se niko nije žalio, ponavljam priču objavljenu prije par godina o ljekovitim svojstvima izvora “Capariš”. Zaista bi volio da se jave i oni kojima voda nije odgovarala kad je zdravlje u pitanju. Naravno, ako ima takvih.

Izvorska voda puna joda i drugih, za zdravlje korisnih minerala smještena je malo iznad bivše kasarne “Matres”preko puta nekadašnjeg bazena. Mještani izvor zovu “Capariš”. Zašto Capariš? Većina ne zna. Neki vele da je to ime za vlažno zemljište. Jedan od bitnijih momenata za zdravlje je tvrdnja jedne ozbiljne gospođe koja je pijući vodu riješila problem sa štitnom žlijezdom. U novinama “Naš život” iz 1974. godine spominje se ljekoviti izvor “Capariš” te njegova ljekovita svojstva. Svi koji ovdje toče vodu su prezadovoljni njenim okusom i vele da niko nije imao nekih stomačnih i drugih problema. Da li je izvor “Capariš” dobio ime po ljekovitoj biljci Capparis spinosa koju doduše vezuju za Mediteran? Al’ ako ima joda, možda to odgovara ovoj vrsti biljke. Dobro bi bilo da se za svaki slučaj ovaj izvor bakteriološki ispita i da, ako je sve OK, dobijemo novi mamac za turiste. Inače, dobri poznavaoci zemljišta u ovom rejonu tvrde da su sve vode do Tičića ljekovite. O Tičićima je sve rečeno. Livade preko puta su nekad bile poznate po ekstra kvalitetnom grožđu, a rejon se zvao Vina. Sa druge strane ceste za Uvoriće se nekad crpila voda “Santa”. Bosanski kraljevi su vezani baš za nju. Gdje ima dima…

 

Lijepo je promijeniti vodu i minerale u njoj. Nije ista ona sa Vrutka, ona kod tunela Ravne i “Capariš”.

 

P.S. Kad smo mogli narandžu pretvoriti u PORTOKAL jer je stizala sa naljepnicom iz Portugala, a narod ko narod skratio ime, možda je i Capariš dobio ime po biljci Capparis spinosa koju vezujemo za Mediteran, mada će se teško pronaći na livadama iznad.

Znači, kad prođete podvožnjak, Kovinu i dvije šine koje ništa ne znače na putu, osim možda testa za točkove, skrenite lijevo i nakon par stotina metara lošeg puta stići ćete do ljekovitog izvora “Capariš”.

Živi i zdravi bili.

VIDEO FEBRUAR 2018.-VIDEO INSTRUKCIJE