Veliki uspjeh Visočanke Naide Purišević na prestižnoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Od 9. do 15. aprila ove godine u online formatu, zbog pandemije koronavirusa, održana je 10. po redu Evropska matematička olimpijada za djevojke.

Na jubilarnom 10. izdanju ovog takmičenja, koje je trebalo biti održano u Gruziji, ekipa Bosne i Hercegovine koju su činile sve učenice Druge gimnazije Sarajevo ostvarila je fantastičan rezultat – naše djevojke osvojile su tri srebrene i jednu bronzanu medalju.

Učenica 3. razreda Naida Purišević osvojila je svoju treću zaredom srebrenu medalju na ovom prestižnom takmičenju, dok je Esma Mašić, također učenica 3. razreda, nakon osvojene dvije bronze na EGMO u prethodne dvije godine, ove godine uspjela osvojiti također srebro. Emira Ibrahimović, učenica drugog razreda ove škole, prvi put je učestvovala na EGMO i osvojila srebro, dok je bronza pripala najmlađoj članici našeg tima Asji Ćatić, učenici 1. razreda.

U ekipnoj konkurenciji djevojke su zauzele 7. mjesto u konkurenciji evropskih i 11. mjesto u konkurenciji svih država, ostavivši iza sebe obrazovne i matematičke sile kao što su Australija, Turska, Njemačka, Kanada, Francuska, Japan.

Pred samo takmičenje djevojke su učestvovale na regionalnim pripremama za ovo takmičenje zajedno sa ekipama Srbije i Hrvatske koje su također na ovom takmičenju postigle zapažene rezultate. Organizator ovih priprema bila je Druga gimnazija Sarajevo sa svojim profesorima i učenicima (bivšim i sadašnjim učenicima – takmičarima, osvajačima mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima), a poseban doprinos je dao Boris Stanković, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo. Pripreme na kojima je u sjajnoj atmosferi, uz sklapanje novih prijateljstava, pojačan sjaj medalja bile su samo posljednji čin u pripremi naših učenica koja je trajala čitavu godinu kroz Kampove i Školu matematike Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i Klub matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Na kraju treba napomenuti i to da su liderke tima BiH bile Adisa Bolić i Tijana Babić.

Druga gimnazije Sarajevo je posebno ponosna na uspjehe svojih učenica, te od njih očekuju još mnogo uspjeha na matematičkim takmičenjima raznih nivoa u ovoj takmičarskoj sezoni. – poručili su iz ove obrazovne ustanove.