Veliki uspjeh bh. privrede: Mesna industrija Ovako izvezla prve količine proizvoda u EU

Najveća bosanskohercegovačka mesna industrija – Mesna industrija Ovako, počela je sa izvozom svojih proizvoda na tržište Evropske unije otpremanjem prvih kamiona za Republiku Hrvatsku.

Da se naporan i timski rad isplati dokaz je udruženo djelovanje Ministarstva vanjskih poslova na čelu sa ministrom vanjskih poslova Mirkom Šarovićem, Udruženja peradara u Bosni i Hercegovini, te Ureda za veterinarstvo BiH, koji od 2012. godine kontinuirano rade na usaglašavanju zakonske regulative, regulisanju uslova proizvodnje, te ispunjenju strogih zahtjeva Evropske unije za izvoz pilećeg mesa.

– „Raduje nas činjenica da će se na policama evropskih tržnih lanaca od sada moći naći i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Svjesni smo činjenice da od strane velikih evropskih proizvođača nećemo biti dočekani raširenih ruku, ali naša najveća prednost u odnosu na njihove količine jeste kvaliteta naših proizvoda. Piletina proizvedena u BiH posjeduje Halal certifikat, koji je sve traženiji u zemljama EU, jer jamči kvalitet hrane, te garantuje da ista ne sadrži niti jednu primjesu koja može štetiti ljudskom zdravlju.

Ono što Ovako proizvode ističe i stavlja u povoljniji položaj u odnosu na konkurenciju jeste i činjenica da smo jedina kompanija iz BiH, ali i regiona koja ima vlastitu proizvodnju hrane za piliće što u konačnici omogućava da kupcima ponudimo proizvode sa zaokruženim procesom Halal certificiranja, jer osim za uzgoj posjeduju i Halal certifikat za prehranu pilića.

Izvoz u zemlje Evropske unije će nas potaći na dodatna ulaganja i proširenja naših kapaciteta, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta, što će rezultirati napretkom BH privrede, a nadamo se i smanjenju odliva mladih iz Bosne i Hercegovine što je trenutno najveći udarac za Bosnu i Hercegovinu.” Istakao je ovim povodom menadžer izvoza Mesne industrije Ovako, Nedžad Biberović.