Velika policijska akcija u nekoliko kantona, uhapšeno osam osoba

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući prema naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, do sada su izvršeni pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, te je uhapšeno osam osoba, dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od milion KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružaju pripadnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su bili članovi Komisije pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Radi se o traktorima koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini i koji su trebali biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon katastrofalnih poplava odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu donira poplavljenima.

Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 laktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Na teret im se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Svi uhapšeni će, nakon krim-obrade u FUP-u, biti predati Tužilaštvu KS na dalje postupanje.