VELIKA AKCIJA SIPE ŠIROM BIH: Do sada uhapšeno sedam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva “Zlatni karat”

U toku akcije izvršeni su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičeno lice, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je uhapšeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krijumčarenje”, “Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, “Pranje novca“, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Poreska utaja ili prevara”, i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Zlatni karat“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Klix