Vedad ef. Limo: NAJDRAŽI GOST KUCA NA VRATA, KAKO GA ISPRAVNO DOČEKATI

U nedjelju, 5. maja 2019. godine, akšamom i teravih-namazom inša-Allah ulazimo u mubarek mjesec ramazan, mjesec: Allahove neizmjerne milosti, mjesec Kur’ana, Noći Kadra, bitke na Bedru, oslobađanja Meke i mnogih drugih značajnih događaja iz historije islama, mjesec međumuslimanske solidarnosti, mjesec iftara i sehura, mjesec pojačanog ibadeta i raznih ljepota koje ga krase i čine posebnim u odnosu na druge mjesece.

Zato, dragi brate i sestro, potrudi se da dočekaš ramazan na sljedeći način:

  1. Dova

Trebaš doviti Allahu da ti omogući da dočekaš ramazan u zdravlju i rahatluku, kako bi bio poletan u izvršavanju ibadeta, poput posta, namaza, sadekatul-fitra, zekata i zikra.

Naši dobri prethodnici imali su običaj moliti Allaha da im omogući da dočekaju ramazan, a poslije ramazana da im Allah primi dobra djela, koja su radili u ramazanu. Kada izađe mlađak, reci kao što je Poslanik a.s., govorio: “Allah je najveći, Allahu, učini da nam ovaj mjesec nastupi u sigurnosti i imanu, miru i islamu, te pomoći u onome što Ti voliš i čime si zadovoljan. (Hadis bilježi Tirmizi).

  1. Zahvalnost Allahu što ti je omogućio da dočekaš mjesec ramazan.

Od najvećih Allahovih blagodati prema robu jeste da mu omogući da Mu ispravno robuje i ibadet čini. Nema sumnje da je dočekati ramazan u zdravlju velika Allahova blagodat prema čovjeku, i zato treba zahvaliti Allahu koji mu je podario tu blagodat: “Hvala Allahu neizmjernom zahvalom, hvala Ti koliko dolikuje veličini Tvoga lica i moći Tvoje vladavine!”

  1. Osjećaj sreće i radosti zbog nastupanja mjeseca ramazana.

Prenosi se da je Poslanik a.s., imao običaj da obraduje ashabe, nagovještavajući im dolazak ramazana, riječima: “Došao vam je mjesec ramazan, mjesec bereketa, mjesec koji vam je Allah propisao da postite, u njemu se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema…” (Hadis bilježi Ahmed) Naši ispravni prethodnici posvećivali su veliku pažnju mjesecu ramazanu, radovali su se njegovom dolasku.

  1. Jasno pripremljen plan i čvrsta odluka da se mjesec ramazan maksimalno iskoristi u hajru.

Mnogi ljudi, pa čak i oni koji se više pridržavaju vjere i njenih propisa, imaju jasno i precizno pripremljene dunjalučke planove, ali je malo onih koji imaju pripremljene ahiretske planove. Razlog tome je nedostatak shvatanja uloge jednog vjernika na ovom dunjaluku, ili zaborav i nemarnost prema mnogobrojnim šansama koje Allah dž.š., pruža robu da iskoristi u hajru i odgoju samoga sebe, kako bi ostao čvrst i ustrajan u svojoj vjeri.

Primjer jednog preciznog ahiretskog plana je planiranje kako iskoristiti ramazan u što većem ibadetu. Musliman treba da pripremi sebi plan i program kako bi iskoristio dane i noći mjeseca ramazana.

  1. Potrebno je da imamo znanje o propisima koji su vezani za post.

Obaveza je muslimanu da obožava Allaha sa znanjem, i nema opravdanja za svoje neznanje kada su u pitanju obaveze (farzovi), koje je Allah propisao Svojim robovima. Od tih farzova je i post ramazana, zato musliman treba da uči i izučava propise vezane za post, prije nego ramazan počne, kako bi njegov post bio ispravan i primljen kod Allaha dž.š.. Allah kaže:

“Zato pitajte učene, ako ne znate vi! ” (El-Enbija, 21.)

  1. Trebamo dočekati ramazan sa čvrstom odlukom da ostavljamo sve vrste grijeha, sa iskrenim pokajanjem od svih grijeha koje smo počinili, i odlukom da se više nećemo vratiti istim.

“I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. ” (En-Nur, 24.)

  1. Dočekati ramazan sa zadatkom da:

– Brinemo za siromašne, i podstičemo sebe i druge na udjeljivanje sadake i zekata njima.

– Ukazujemo na dobročinstvo prema roditeljima, bližnjim, ženi, djeci, kao i briga o očuvanju rodbinskih veza;

– Budemo od koristi za zajednicu u kojoj živiš, kako bi bio dobar i društveno koristan. Rekao je Poslanik, a.s.: “Najbolji od ljudi je onaj koji im najviše koristi. “

Svaki musliman treba ovako dočekati ramazan: poput žedne zemlje kojoj je potrebna kiša, bolesnika kojem je potreban doktor da mu dadne lijek, poput iščekivanja voljene osobe koja je odsutna, a treba da dođe.

Allahu dragi, omogući nam da dočekamo ramazan, i primi ga od nas, Ti si Onaj koji sve čuje i zna! Amin!

Imam Hadži Ibrahimove džamije, Vedad ef. Limo
Foto: Almin Tabak