Večeras otvorenje izložbe “Dvije kapele” Zlatka Ugljena u Zavičajnom muzeju Visoko

Zavičajni muzej Visoko i Centar društvenih inicijativa SETUP pozivaju na svečano otvorenje izložbe “Dvije kapele” Zlatka Ugljena, koje će se održati večeras, 17. oktobra, sa početkom u 20:00 sati u Zavičajnom muzeju Visoko.

Izložba “Dvije kapele” predstavlja arhitektonske projekte kroz nacrte, fotografije, prostorne prikaze, skice i makete dva recentna rada uvaženog akademika prof. Zlatka Ugljena:

  • Kapela sv. Ante na brdu Kalvarija, Mošunj kod Viteza
  • Kapela Gospe Žalosne, Gornji Zovik, Brčko.

Izložba je realizovana u saradnji Asocijacie arhitekata u Bosni i Hercegovini, Župe sv. Ilije Zenica, Centra društvenih inicijativa SETUP i Zavičajnog muzeja Visoko, a trajat će do 31. oktobra.

_ _ _ _ _ _ _

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Među Ugljenovim najpoznatijim i najljepšim izvedenim objektima ističu se Šerefudinova bijela džamija u Visokom (1969-79.), za koju je 1983. godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu za arhitekturu “Aga Khan”, koja je ušla u gotovo sve enciklopedije savremene arhitekture.