VAŽNO OBAVJEŠTENJE iz Ministarstva za učenike i roditelje zbog koronavirusa

Premijer ZDK Mirza Ganić razgovarao je danas sa članovima kantonalnog Kriznog štaba za praćenje novog korona virusa. Na sastanku je istaknuto da u ovom trenutku u Zeničko-dobojskom kantonu ne postoji niti jedan potvrđen slučaj zaraze korona virusom.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona danas je obavjestilo sve učenike, roditelje i radnike osnovnih i srednjih škola, kao i djecu, roditelje i radnike predškolskih ustanova da postupe po naredbi Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva koja se u tački 2. i 3. odnosi na predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, a u kojima je između ostalog naređeno da djeca koja pokazju simptome respiratornih oboljenja (uključujući sezonsku gripu) ne dolaze/ne pohađaju predškolsku ustanovu/školu.

Napominju da se, s tim u vezi, treba pridžavati svih preporuka Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva u cilju smanjenja rizika od aktuelnih respiratornih i drugih infekcija i povećavati opreznost i higijenske mjese u svima ustanovama obazovanja.

Do ovog momenta u Bosni i Hercegovini prema zvaničnim informacijama 3 osobe su oboljele od korona virusa. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji se vratio iz Italije. Tačnije iz Italije se vratio istim automobilom kao i muškarac kod kojeg je zabilježen prvi slučaj korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Amina Bešo
hayat.ba