Vazda gladni i željni svega koliko god imali

Šta li je to sa nama pa smo uvijek, koliko god imali i šta god imali, nezadovoljni, gladni i željni svega? More bit nam fali pravde i poštenja, dobar vladar ili više nameta i zuluma? Ko će ga znat!?

Najprije će ti biti da nam fali jedna gore sklepana i nedovršenija državica nego što je naša, pa da se i mi imamo nad'kim iživljavati i praviti moćni i važni ko što se naše komšije samo nad nama prave.

Asli to narodu treba i plaho mu godi osjećaj da nije vazda donji i da ga ne gaze baš svi, jer ima neko i pod njegovom čizmom? Pa kad te neko po ušima klepi i dobro izgazi, ti se spremiš i maksuz odeš komšijama pokazat ko je glavni i ko bolje gazi.

Odvadiš od one sadake što si dobio i u kutiji za cipele poneseš kao hediju da se i oni malo okuse i vide kako se ima i kako se može. More bit nam samo to fali, jedna državica do nas, a ispod nas, pa da i mi postanemo makar u svojim očima veliki.

A kakvi smo merhametli i blentavi odvajali bi i od svojih usta da joj pomognemo, na noge je dignemo i ojačamo sve dok nas i ona ne počne gaziti i na nama se velika i moćna praviti.

Uzeir Hadžibeg